Svet Zo zahraničia

Závažné podozrenie expertov OSN: Severná Kórea má ukrývať na letiskách rakety

Severokórejský jadrový program a program vývoja balistických rakiet zostáva zachovaný a Pchjongjang využíva letiská a iné zariadenia na ukrývanie svojich zbraní pred možnými americkými útokmi. Uvádza sa to v správe komisie expertov OSN, ktorú mala v utorok k dispozícii agentúra AFP.

Ilustračný obrázok k článku Závažné podozrenie expertov OSN: Severná Kórea má ukrývať na letiskách rakety
10
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa správy sú sankcie voči Severnej Kórei „neúčinné“, pričom Pchjongjang stále získava nelegálne dodávky ropných produktov, predáva zakázané uhlie a porušuje zbrojné embargo.

„Komisia zistila, že KĽDR využíva civilné zariadenia vrátane letísk na zhromažďovanie balistických rakiet a testovanie s cieľom efektívne zabrániť útokom, ktoré by ich mali vyradiť z prevádzky,“ píše sa v správe.

Dôvernú správu zaslali Bezpečnostnej rade OSN v čase, keď sa americký prezident Donald Trump pripravuje na svoj druhý summit s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Ten sa bude konať 27.-28. februára vo Vietname. Spojené štáty dúfajú, že sa na ňom dosiahne konkrétny pokrok v snahe ukončiť zbrojné programy Pchjongjangu.

Trump sa s Kimom stretol vlani v júni v Singapure – išlo o prvé rozhovory úradujúceho amerického prezidenta s vodcom Severnej Kórey. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiada Pchjongjang.

Foto: ilustračné

Pozrite si video bývalej raketovej základne na Devínskej Kobyle.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM