Rôzne

Záver vianočných sviatkov prinesie sneženie. Čakajte komplikácie na cestách

Počasie v našej oblasti začne ovplyvňovať tlaková níž, ktorej stred sa nachádza nad Jadranom a približuje sa k našej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Záver vianočných sviatkov prinesie sneženie. Čakajte komplikácie na cestách
Zdroj: TASR/AP

Za studeným frontom, ktorý cez naše územie postupoval počas Štedrého dňa prúdi od severu studený vzduch. Počas noci zo soboty na nedeľu sa teploty na našom území prepadnú na –5 až –10 °C, v dolinách a v kotlinách pri vyjasnení bude ešte chladnejšie. Teploty môžu poklesnúť až k –15 °C, informuje iMeteo.sk.

Bude snežiť

„Noc z nedele na pondelok už bude výrazne teplejšia a to až o 10 °C. Do našej oblasti totiž začne prúdiť teplejší vzduch,“ dodáva iMeteo.sk.

Počasie v našej oblasti totiž začne ovplyvňovať tlaková níž, ktorej stred sa nachádza nad Jadranom a približuje sa k našej oblasti. Okolo nej k nám z Maďarska v nedeľu večer začne postupovať teplý front a začne do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch.

Front však najskôr dorazí do chladnejšieho prostredia. Zrážky, ktoré sa nad naše územie už v nedeľu večer nasunú od juhu budú vo forme sneženia.

Sneženie sa postupne od juhu rozšíri nad celé naše územie a zasneží aj na západe nášho územia. Sneženie sa objaví aj na východe, no s východnou polovicou Slovenska je to komplikovanejšie v tom, že tu pomerne rýchlo prenikne teplý vzduch a tak hranica sneženia veľmi rýchlo stúpne. Sneh sa tu objaví len dočasne a skôr tu počítajte s dažďom a s mrznúcim dažďom.

Mrznúci dážď

Chladnejší vzduch sa však bude udržiavať v západnej polovici Slovenska, kde až do pondelkového rána môže snežiť. Numerické modely očakávajú, že sa v noci z nedele na pondelok môže aj na západe vytvoriť poprašok alebo tenká snehová pokrývka.

V priebehu pondelka hranica sneženia začne stúpať aj tu a očakáva sa nebezpečný mrznúci dážď. Ten môže vytvárať poľadovicu na takmer celom našom území.

Najvýraznejšie sneženie sa očakáva v Banskobystrickom kraji, kde by mohlo napadnúť aj viac ako 10 cm čerstvého snehu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM