Rôzne

Do Európy mieri veterná búrka Hermine, ktorá ovplyvní aj Slovensko. Kedy a kde udrie?

Záver vianočných sviatkov sa tak na Slovensku a v Európe bude niesť v znamení veľmi búrlivého počasia.

Ilustračný obrázok k článku Do Európy mieri veterná búrka Hermine, ktorá ovplyvní aj Slovensko. Kedy a kde udrie?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Spolu s ochladením z piatka na sobou treba počítať aj s tým, že začne klesať hranica sneženia. Tá sa do rána zníži na úroveň okolo 500 m n.m.

Záver Vianoc

„Naďalej sa počas soboty budeme nachádzať v chladnom prúdení, ktoré však bude aj vlhké a v tomto vzduchu sa tak budú vytvárať snehové prehánky,“ informuje iMeteo.sk.

Na 2. sviatok vianočný už bude mrznúť na celom našom území a na severe sa môže vyskytnúť aj celodenný mráz. Teploty budú v rozmedzí 0 až +5 °C, ale na severe sa očakáva slabý celodenný mráz.

Na severnom Slovensku okrem mrazov spríjemní vianočnú atmosféru aj sneženie. Prúdenie, do ktorého sme sa dostali je okrem iného aj vlhké a v tomto prúdení sa vytvárajú zrážky.

Zatiaľ čo na severe územia budú poletovať vločky, tak úplne iná situácia bude na zvyšku nášho územia, kde sa očakáva prevažne slnečné počasie.

Záver Vianoc ešte zotrvá v chladnejšom duchu a to sa zmení v nedeľu, kedy sa v našej oblasti začne opäť otepľovať a súčasne sa rozfúka veľmi silný vietor. Očakávajte preto búrlivý charakter počasia.

Búrka Hermine

Búrka Hermine potrápi západnú časť Európy aj Slovenska. Dorazí už v nedeľu a prinesie silný vietor. Nedeľa prinesie do západnej časti Európy silný vietor. Vzduch sa citeľne schladí už v noci. Na severozápade a západe kontinentu bude fúkať silný južný až juhozápadný vietor.

Najsilnejší vietor bude fúkať na horách a na pobreží Západnej Európy. Dosiahnuť môže rýchlosť od 80 km/h až do 100 km/h a to už okolo poludnia. Aj v rovinatých oblastiach bude fúkať s rýchlosťou 70 km/h.

V horských oblastiach Nemecka a v Severnom mori môže vietor v nárazoch dosiahnuť až silu orkánu, teda rýchlosť vetra môže dosiahnuť 118 až 133 km/h.

Vietor potrápi aj Alpy. Vyskytovať sa tam bude silný fénový efekt, ktorý prinesie silný vietor aj do horských dolín. Okrem juhovýchodnej časti Európy bude teda počas celého dňa fúkať vo všetkých ostatných krajinách.

„Silný vietor neobíde ani nás, hlavne sever a západ Slovenska. Jeho rýchlosť by mala dosahovať okolo 60 km/h,“ dodáva iMeteo.sk.

Na našom území začne vietor silnieť v nedeľu popoludní a predovšetkým v nedeľu večer. Rozfúka sa silný južný až juhovýchodné vietor s nárazmi 50 až 75 km/h, no na horách bude fúkať ešte výraznejšie a nárazy na severe a na severozápadnom Slovensku dosiahnu rýchlosť 80 až 110 km/h. Na hrebeňoch Tatier môže fúkať ešte výraznejšie.

Veľmi silný vietor by mal na Slovensku fúkať zrejme až do utorka.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM