Jakub Forgács Politika

ZBABRALI to poslanci? Zákon o 3 hodinách telocviku má NEPRESNÉ znenie

Tri hodiny telocviku síce povinné budú. Podľa ministra školstva však nie pre každú triedu, ale celú školu dokopy.

Ilustračný obrázok k článku ZBABRALI to poslanci? Zákon o 3 hodinách telocviku má NEPRESNÉ znenie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Tri hodiny telocviku pre každú triedu nebudú musieť školy zaviesť. Podľa portálu dennikn.sk to vysvetlil minister školstva Daniel Bútora. „Parlament schválil zmenu zákona, ale s nepresným znením. Podľa Bútoru stačí, ak má tri hodiny telocviku nie každá trieda, ale celá škola dokopy,“ uvádza portál.

Nesystémový a nepresný?

Vedenia škôl si tak môžu vydýchnuť a nemusia počas leta nemusí prepisovať svoje rámcové učebné plány či škrtať predmety. „V prípade strednej školy nariaďuje zákon dve hodiny týždenne – ale takisto nie pre každú triedu, ale celú školu,“ upozorňuje dennikn.sk.

Podľa slov ministra je zákon nesystémový a poslanci ním vytvorili veľký tlak na školy a riaditeľov. „Mojou úlohou je chrániť školy a dám za toto rozhodnutie aj hlavu na klát,“ povedal podľa dennikn.sk minister.

Doslovný výklad

Poslanci museli prelomiť veto prezidentky, ktorá mala k zákonu z dielne poslanca Karola Kučeru (OĽaNO) pripomienky. Nakoniec však bol v júni definitívne schválený.

„Ministerstvo školstva vydalo metodické usmernenie, ktoré školám upresňuje, že si môžu vyložiť zákon tak doslovne, ako je napísaný – teda tri hodiny telesnej výchovy nemusí mať každá trieda, ale škola ako celok,“ dodáva dennikn.sk.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM