Zo Slovenska

ZBEDAČENÍ gastro podnikatelia čelia exekúciám i zablokovaným účtom: Výzva vláde!

Vláda by mala zastaviť exekúcie a blokovanie účtov gastro podnikateľov. Uviedol to Viliam Pavlovský z Iniciatívy 10pregastro.sk.

Ilustračný obrázok k článku ZBEDAČENÍ gastro podnikatelia čelia exekúciám i zablokovaným účtom: Výzva vláde!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Vyzývame vládu SR a jej podriadené inštitúcie Sociálnu poisťovňu a Finančnú správu, aby zastavila exekúcie, sankcie a blokovania účtov gastro podnikateľov a konečne sfunkčnila sľubované štátne kompenzácie gastro sektoru za druhú vlnu pandémie,“ uviedol Pavlovský.

Iniciatíva podľa neho eviduje už vyše 16-tisíc gastro prevádzok, ktoré skončili pre pandémiu a nedostatočné kompenzácie.

Zdôraznil, že gastro prevádzky sú v druhej vlne zatvorené už takmer šesť mesiacov, bez kompenzácie za toto obdobie, napriek tomu, že politici v médiách prezentujú opak.

Okrem sfunkčnenia existujúcich schém pomoci (akútne ide najmä o okamžité schválenie sumy 185 miliónov eur ministerstvu dopravy na schému pomoci v cestovnom ruchu), ktoré by mohli pomôcť gastro prevádzkam prežiť a apelu na zastavenie exekučných aktivít inštitúcií podriadených vláde, žiada podľa neho iniciatíva aj adresnú pomoc gastro segmentu formou dočasného zníženia DPH na stravovacie služby na 5 až 10 % a stanovenie jasných pravidiel a podmienok pre otvorenie prevádzok v čo najskoršom období.

Iniciatíva 10 pre gastro spája malé a stredné gastro podniky, reštaurácie, puby, bary, kaviarne, ale aj vinárov, pestovateľov či pražiarov kávy a iných dodávateľov.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM