ELA Zo zahraničia

Zdesení strážcovia parku: Turisti si v horiacom Českom Švajčiarsku rozložili OHNÍK!

Situácia, nad ktorou ostal rozum stáť aj samotnému správcovi. Traja turisti sa v sobotu pokúsili v Českom Švajčiarsku zasiahnutom rozsiahlym lesným požiarom dostať na Pravčickú bránu.

Ilustračný obrázok k článku Zdesení strážcovia parku: Turisti si v horiacom Českom Švajčiarsku rozložili OHNÍK!
Zdroj: TASR/HaZZ

V Českom Švajčiarsku horí les v nedeľu ôsmy deň. Plochu požiaru historických rozmerov, ktorý zúri v Národnom parku, sa zatiaľ napriek úsiliu hasičov nepodarilo celkom uhasiť. Podarilo sa im ale zmenšiť celkovú plochu zásahu o pätinu na asi 2860 hektárov. Predpokladá sa, že takto masívne nasadenie hasičov, ktorých sú stovky, potrvá ešte niekoľko nasledujúcich dní.

Zákaz vstupov

Turisti majú teraz zakázaný vstup do lesov. O to viac zdesení ostali strážnici národného parku. Z horiaceho územia vykázali troch turistov, ktorí chceli v sobotu navštíviť Pravčickú bránu, jeden z pieskovcových skalných útvarov.

„Aj napriek našim opakovaným apelom sa včera (v sobotu) v podvečer dvaja nezodpovední muži a jedna žena vydali na Pravčickú bránu, a to cez doteraz neuhasené miesta. Policajti ich z národného parku vykázali a naposledy vec vyriešili dohovorom,“ uviedla česká polícia.

Prípadné ďalšie porušenie platnej legislatívy budú policajti riešiť oznámením na prerokovanie v správnom konaní, kde hrozí pokuta až 100-tisíc korún.

Ľudská blbosť

Strážcovia podľa riaditeľa správy Národného parku v lese našli aj miesto, kde si ľudia rozrábali oheň, hoci neďaleko zúri lesný požiar a rozrábanie ohňov je zakázané.

„Mám správu od strážcov, neviem teraz, či ich priamo našli na mieste, alebo našli už len ohnisko,“ povedal Pavel Benda pre idnes.cz.

„Je úplne neuveriteľné, čo jednoducho takáto skupina ľudí dokáže, a je mi z toho smutno. Pre to ja naozaj nemám nejaké vysvetlenie, ľudská blbosť je s dovolením naozaj nekonečná a bojovať s ľudskou blbosťou je vopred stratený boj,“ dodal.

Bohužel, i přes stále hořící požár, nacházejí naši kolegové v terénu stále znovu opuštěná ohniště, odhozené nedopalky... Co ještě se musí stát, aby si "obzvlášť odolní jedinci" přestali hrát s ohněm?

Posted by NP České Švýcarsko on Sunday, July 31, 2022
Ničivý požiar v Národnom parku České Švajčiarsko
20
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM