Správy Zo Slovenska

Situácia v najväčšej slovenskej nemocnici je veľmi vážna: Zostáva im už len pár lôžok!

Pandémia koronavírusu sa naplno prejavuje aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), hlavne čo sa týka hospitalizovaných pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v najväčšej slovenskej nemocnici je veľmi vážna: Zostáva im už len pár lôžok!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská dokonca prezradila, že v súčasnosti majú reprofilizované lôžka obsadené na 93 percent.

Kyslíková terapia

Priblížila, že je zreteľne vyšší počet pacientov s ťažkým priebehom zápalu pľúc, ktorí vyžadujú intenzívnu liečbu kyslíkom a pribúdajú im komplikácie. „Liečba týchto pacientov je, samozrejme, dlhšia a komplikovanejšia. Títo pacienti vyžadujú liečbu venóznými antibiotikami, vyžadujú vysoké prietoky kyslíkom, sú na kyslíku závislí,“ povedala s tým, že ide o pacientov, ktorí si vyžadujú liečbu kyslíkovou terapiou.

UNB v súlade s príkazom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19 alebo pacientom bez ochorenia COVID-19.

O aké stavy ide?

Kliská vysvetlila, že ide o stavy, ktoré bezprostredne ohrozujú život pacienta alebo niektorú zo základných životných funkcií, bez rýchleho poskytnutia zdravotnej starostlivosti môžu vážne ohroziť jeho zdravie, spôsobujú mu náhlu a neznesiteľnú bolesť alebo spôsobujú náhle zmeny jeho správania a konania, pod ktorých vplyvom bezprostredne ohrozuje seba alebo svoje okolie.

Ako ďalej uviedla, UNB má v domácej izolácii pre ochorenie COVID-19 aktuálne 176 zdravotníkov, čo je oproti minulému mesiacu o 30 menej. V tomto smere sa podľa hovorkyne situácia zlepšila. Na ochorenie COVID-19 zomrel jeden zamestnanec univerzitnej nemocnice.

A čo očkovanie?

Koľko zamestnancov z celkového počtu už má UNB zaočkovaných? Kliská odpovedala, že zatiaľ ide o približne 60 percent. Naďalej sa podľa jej slov na očkovanie prihlasujú aj ďalší zdravotníci. Podotkla, že mnohí zo zdravotníkov najväčšej slovenskej nemocnice už prekonali ochorenie COVID-19, a preto sa budú očkovať najskôr o tri mesiace.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM