Lifestyle

Zdrvujúce správy pre milovníkov piva! Pre klimatické zmeny môže STRATIŤ typickú chuť

Množstvo aj kvalita chmeľu stále klesá. Cena piva môže rásť, jeho chuť sa naopak zhoršovať.

Ilustračný obrázok k článku Zdrvujúce správy pre milovníkov piva! Pre klimatické zmeny môže STRATIŤ typickú chuť
Zdroj: Pexels.com

Vyššie teploty a stále väčšie a častejšie suchá vedú k znižovaniu výnosu aromatického chmeľu v tradičných pestovateľských oblastiach v Európe. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval portál čt24.cz.

Navyše, stále sa znižuje aj obsah alfa látok, ktoré určujú chuť a horkosť piva!

Na spomínanej štúdii pracovali vedci z brnenského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

Negatívne zmeny

„Výsledky ukazujú, že kvôli rastu teplôt vzduchu dozrieva chmeľ až o 20 dní skôr než v minulosti. Dozrievanie sa naviac posúva do horúcich dní, čo má negatívny dopad na obsah alfa látok,“ povedal vedúci výskumného tímu Martin Možný.

Pokles úrody aj kvality

Menej zrážok a sucho negatívne vplývajú aj na produkciu. Predpokladá sa, že do roku 2050 poklesne úroda o 4 až 18 percent a obsah alfa látok o 20 až 31 percent oproti súčasnosti.

Navyše, podmienky pre pestovanie chmeľu sa budú meniť nerovnomerne. Lepšie na tom budú severnejšie položené pestovateľské regióny. Naopak, horšie časy čakajú na južné oblasti, ako je Slovinsko alebo oblasť Tettnang v južnom Nemecku.

Pestovatelia tak budú musieť reagovať. „Môžu presunúť chmeľnice do vyšších nadmorských výšok, do miest s vyššou hladinou spodnej vody v údoliach riek, stavať zavlažovacie systémy či pestovať odolnejšie odrody. Môžu tiež inak orientovať riadky na poli a proti intenzívnemu slnečnému svitu používať tienenie, čo je však pomerne drahé,“ dodal Martin Možný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM