Rôzne

Zdvihnite hlavu k nočnej oblohe! Uvidieť môžete krásnu zelenú KOMÉTU

Na nočnej oblohe môžete aktuálne pozorovať krásnu zelenú kométu. Ak ju zmeškáte, ďalšiu príležitosť už mať nebudete!

Ilustračný obrázok k článku Zdvihnite hlavu k nočnej oblohe! Uvidieť môžete krásnu zelenú KOMÉTU
Zdroj: Unsplash.com

Už v týchto dňoch môžete na nočnom nebi pozorovať novoobjavenú zelenú kométu. „Kométa Nishimura sa pomaly blíži k svojmu perihéliu, čiže najbližšiemu bodu k Slnku na jeho dlhej dráhe. Kométa sa do najmenšej vzdialenosti od Slnka dostane 17. septembra,“ informuje portál iMeteo.sk.

Poznačte si termín

Čím je kométa bližšie k Slnku, rozjasňuje sa stále viac a počas najbližších dvoch týždňov ju bude možné sledovať čoraz ľahšie.

„Kométa bude prechádzať blízko našej planéty už budúci týždeň, a to 12. septembra. Bude prechádzať v bezpečnej vzdialenosti 125,4 milióna kilometrov od našej planéty, čo je 84 % vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom,“ dodáva portál s tým, že práve vtedy ju bude možné na oblohe vidieť najjasnejšie aj voľným okom.

Kde ju nájdete?

Kométu možno pozorovať už teraz. Aktuálne je však na hranici viditeľnosti voľným okom. Znamená to, že ju aktuálne môžete uvidieť aj bez ďalekohľadu, avšak nie úplne jasne.

Už počas budúceho týždňa sa však poriadne rozjasní. „Ak teda chcete kométu pozorovať v plnej svojej „zelenej“ kráse tento týždeň, budete potrebovať aspoň malý ďalekohľad, ktorý kométu zjasní a priblíži. Kométa momentálne vychádza na východe v skorých ranných hodinách, konkrétne sa v týchto dňoch bude nachádzať medzi súhvezdím Raka a Leva,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Najľahšie ju môžete pozorovať okolo 4.00 hodiny, kedy sa bude kométa nachádzať pri Venuši. Nájdete ju o niečo vyššie a mierne naľavo od nej.

Ďalšia príležitosť nebude!

„Pre tých, ktorí budú vybavený ďalekohľadom, sa na rannej oblohe objaví zelená kométa s dlhým tenkým chvostom. Ak sa túto príležitosť na jej pozorovanie v najbližších dvoch týždňoch zmeškáte, ďalšia príležitosť už nebude. Kométa bude najbližšie viditeľná na našej oblohe začiatkom roku 2431,“ dodáva portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM