Správy Zo zahraničia

Zelenskyj má radosť: Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj má radosť: Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku
Zdroj: TASR/AP

TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorý určite priblíži naše víťazstvo,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Historické rozhodnutie

Ako dodal, je „vďačný“ šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a „každému členovi EK za historické rozhodnutie“. Ukrajina požiadala o členstvo v Únii v marci krátko po tom, čo Rusko 24. februára začalo s vojenskou inváziou.

Von der Leyenová ocenila, že Ukrajina má aktívnu občiansku spoločnosť, hodnoverný volebný systém a dobre rozvinutý vzdelávací systém.

Upozornila, že Ukrajina potrebuje pokračovať v ambicióznych štrukturálnych hospodárskych reformách a veľa práce ju čaká v reformách v oblasti právneho štátu, justície a boja proti korupcii.

„Áno, Ukrajinu treba privítať ako kandidátsku krajinu – je to založené na pochopení, že vykonala dobrú prácu, ale ešte stále zostáva veľa dôležitého, čo treba urobiť,“ povedala von der Leyenová pred novinármi.

Rovnako sa vyjadrila aj k Moldavsku a spresnila, že v prípade Gruzínska je teraz všetko „v rukách gruzínskej vlády“, ktorá by mala čo najlepšie využiť tento priaznivý politický moment.

„Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko majú silnú a legitímnu túžbu vstúpiť do EÚ. Vysielame im jasný signál podpory v ich ašpiráciách, aj keď čelia náročným okolnostiam… Pre obyvateľov Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska je to historický deň,“ uviedla.

Kremeľ všetko sleduje

Moskva v piatok oznámila, že pozorne sleduje snahu Ukrajiny o vstup do Európskej únie – najmä v oblasti obrannej spolupráce s euroblokom. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

„Uskutočňujú sa tam rôzne transformácie, ktoré, samozrejme, pozorne sledujeme,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko si podľa jeho slov dobre uvedomuje zvýšenú pozornosť, ktorá je v súčasnosti venovaná oblasti posilnenia obrannej zložky Európskej únie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok obvinilo Brusel z „manipulácie“ Ukrajiny. „Vidíme, ako západné spoločenstvo už mnohé roky manipuluje myšlienkou nejakého spôsobu zapojenia Ukrajiny do jeho integračných štruktúr,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú citovali ruské štátne tlačové agentúry. Situácia na Ukrajine sa však podľa jej slov len zhoršuje a nesmeruje k lepšej budúcnosti.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM