Aktualizované Rôzne

Zelenskyj NAŽIVO k Slovákom a Európanom: Nezostávajte potichu. Ak padneme my, vy padnete tiež

Niekoľko tisíc ľudí na Námestí SNP v centre Bratislavy žiadalo mier na Ukrajine. Jej občanom na podujatí zároveň vyjadrili podporu.

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Rečníci na zhromaždení odsúdili ruskú agresiu. Pred demonštrantmi vystúpil aj premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Sláva ukrajinským mužom

„Dnes už každý môže vidieť hrôzu, ktorú pácha Vladimir Putin na Ukrajine,“ povedal. Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale aj Ukrajincov.

„Sláva ukrajinským mužom, ktorí sa vracajú na svoje územie, aby si bránili svoju vlasť,“ dodal.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš povedal, že je potrebné sankcie voči Rusku sprísniť. „Treba okamžite zastaviť nákup plynu a ropy z Ruska do celej Európy. Treba okamžite zo SWIFT-u vypnúť všetkých 300 ruských bánk,“ uviedol.

Priebeh protestu bol pokojný, dohliadala na to aj polícia.

Zelenskyj sa prihovoril Európanom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval európske krajiny, aby nezostávali ticho a vyšli do ulíc na podporu Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii.

„Vyjdite do ulíc, podporujte naše úsilie a podporujte náš boj,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave, ktorý v piatok večer sprostredkovali viaceré európske médiá i sociálne siete.

Zelenskyj povedal, že „ak nevydrží Ukrajina, nevydrží celá Európa, ak padneme my, vy padnete tiež“, dodal.

„Prosím, nezostávajte potichu, nezatvárajte oči, poďte a podporujte Ukrajinu, ako len môžete,“ povedal.

„Ak vyhráme, a som si istý, že vyhráme, bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo našej slobody, bude to víťazstvo svetla nad temnotou, slobody nad otroctvom,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj si uctil chvíľou ticha tých, ktorí položili svoj život v boji za svoju krajinu – vojakov, hasičov, pilotov a ďalších, ktorí vykonali „hrdinské činy v rôznych oblastiach života“, ako aj civilistov, ktorí zomreli počas bojov.

Podujatie na podporu Ukrajiny a jej občanov na Námestí SNP v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM