Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Ukrajinský vojak ako symbol odvahy: Neplač za mnou, ak zomriem, spieva vo virálnom VIDEU

Video sa začalo bleskovo šíriť sociálnymi sieťami. Mladý vojak na ňom spieva o tom, ako budú Ukrajinci brániť svoju vlasť do poslednej chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinský vojak ako symbol odvahy: Neplač za mnou, ak zomriem, spieva vo virálnom VIDEU
Zdroj: YouTube.com/Teplodar1

Ruská invázia na Ukrajine trvá viac ako týždeň. Ozbrojené konflikty prebiehajú vo viacerých častiach krajiny a s ruskou armádou bojujú nielen profesionálni vojaci, ale aj obyčajní ľudia.

Text, ktorý sa ľudí dotkol

Situáciu vo vojnových zónach dokumentujú okrem médií aj samotní Ukrajinci. Sociálnymi sieťami kolujú hrozivé zábery miest po ostreľovaní či smutné fotografie ranených. Video, ktoré zožalo úspech v poslednom čase, je však trochu iné. Jeho aktér, mladík v uniforme, povzbudzuje svojich krajanov piesňou.

Ukrajinský vojak šoféruje a zároveň spieva do kamery. Vlastenecká pieseň nesie názov „Bratia Ukrajinci!“ a jej text ľuďom vháňa slzy do očí. Počuť ju mohli aj Slováci na Koncerte pre Ukrajinu, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň v Bratislave.

„Milujem moje deti, milú mamu a otca. Idem na bojisko chrániť našu krajinu. Neplač pre mňa, ak zomriem na poli. Dám všetko za našu milovanú Ukrajinu!,“ spieva rozhodne mladý muž.

Vlna reakcií

Zábery boli prvýkrát zverejnené na profile vojaka na sociálnej sieti TikTok pod menom yuragorodetskiy začiatkom februára, no po ruskej invázii na Ukrajinu sa začala skladba masovo zdieľať.

Pred troma týždňami bola nahratá na YouTube, video vzniklo teda zrejme ešte pred vypuknutím invázie. Práve v týchto ťažkých dňoch si ho ale Ukrajinci obľúbili a hľadajú v ňom útechu. Svedčia o tom tisícky komentárov.

„Aký nádherný hlas! Krásna pesnička! Tu vidieť, čo znamená naozaj milovať vlasť!,“ píše jeden z komentujúcich pod videom. Ďalší sa pridáva i s výzvou: „Pošlite toto svojim blízkym, aby to počula celá Ukrajina.“ Mnohé komentáre sú zakončené zvolaním „Sláva Ukrajine!“, čo sú aj posledné slová v texte piesne.

Originálnu pieseň „Brothers Ukrainians“ napísal koncom februára 2014 frontman a zakladateľ ukrajinskej skupiny „Saber“. „Bratia Ukrajinci“ okolo seba zjednotili milióny Ukrajincov. Táto skladba získala štatút oficiálnej hymny ATO na jeseň v roku 2015 na Celoukrajinskom fóre veteránov a vojakov ATO v Kyjeve, neskôr dostali potvrdenie od prezidentskej administratívy.

Prečítajte si celý preklad piesne „Bratia Ukrajinci!“:

Milujem moje deti, milú mamu a otca.
Idem na bojisko chrániť našu krajinu.
Neplač pre mňa, ak zomriem na poli,
dám všetko za našu milovanú Ukrajinu!
Zjednoťme sa, bratia, v tých ranných hodinách,
nech vie čert, že sme za Ukrajinu.
Dávame svoju dušu iba Bohu,
pre našu krajinu Svätú Ukrajinu.
Sme pre tie stepi, pre lesy a hory,
pre šíre polia a Čierne more,
za Nebeskú spoločnosť, za brata Tarasa,
pre našu slobodu porazíme vrahov.
U nás je svätá viera, u nás je Boh a spravodlivosť.
A sme proti tomu, aby brat chodil k bratovi.
Ak k nám príde vojna, daj si pozor,
nič nás nezastaví! Sláva Ukrajine!
Neplač pre mňa, ak zomriem na poli, dám všetko pre našu milovanú Ukrajinu.

Zdroj: YouTube.com

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM