Aktualizované Zo zahraničia

Zelenskyj odmietol ponuku USA na evakuáciu z Kyjeva: Potrebujem muníciu, nie odvoz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj odmietol ponuku USA na evakuáciu z Kyjeva: Potrebujem muníciu, nie odvoz
Zdroj: TASR/AP

Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na americké médiá.

Prihovára sa cez videá

„Boj prebieha tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP. Tá sa odvoláva na vysokopostavený zdroj v tajných službách priamo prítomný pri rozhovore.

Denník The Washington Post uviedol, že americká vláda je pripravená Zelenskému pomôcť.

Zelenskyj získava priaznivé reakcie na sociálnych médiách za svoju ochotu ísť počas ruskej invázie osobne do boja. Bývalý komik a herec pred ruským útokom na Kyjev prisľúbil, že neprestane bojovať za vlasť.

„Keď nás napadnete, uvidíte naše tváre. Nie naše chrbty,“ odkázal ruským jednotkám prostredníctvom internetu.

V piatok takisto zverejnil video, v ktorom spolu so svojimi kľúčovými spolupracovníkmi stojí v hlavnom meste, čím vyvrátil informácie, podľa ktorých z Kyjeva utiekol. „Sme tu všetci,“ povedal vo videu. „A tak to aj zostane.“

Zelenskyj sa v sobotu ráno prihovoril ľuďom z vládnej štvrte v ďalšom videu, aby poprel správy, že nie je v hlavnom meste. Vyhlásil, že „som tu“ a „žiadne zbrane neskladáme“.

Biden podpísal pomoc

Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí „okamžitej vojenskej pomoci“ Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Urobil tak v čase, keď ruské sily v sobotňajších skorých ranných hodinách postupovali ďalej do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje agentúra DPA.

Biden dal v nariadení ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi pokyn, aby poskytol okamžitú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 250 miliónov dolárov „bez ohľadu na akékoľvek ustanovenie zákona“.

Ďalších 350 miliónov bolo vyčlenených na „v oblasti obranných produktov a služieb ministerstva obrany (USA) a vojenského vzdelávania a výcviku“, uvádza sa podľa AP v nariadení.

Pomoc aj z Francúzska

Aktualizované 8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že „partneri“ jeho krajiny posielajú zbrane, aby pomohli Kyjevu bojovať proti ruským jednotkám. Informoval tiež, že hovoril telefonicky s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Nový deň na diplomatickom fronte sa začal rozhovorom s Emmanuelom Macronom,“ napísal Zelenskyj na Twitteri. „Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!“ citovala ho agentúra AFP.

S pomocou Ukrajine dodávkami zbraní a munície, zdravotných potrieb a rôznou ďalšou podporou súhlasilo celkovo 28 krajín vrátane Spojeného kráľovstva, ďalších európskych štátov i USA, informovala v sobotu ráno britská stanica Sky News.

Britský minister obrany Ben Wallace podľa nej organizoval v piatok večer darcovskú konferenciu o vojenskej pomoci, ktorá sa konala online. Všetky zúčastnené krajiny prisľúbili, že prispejú.

Podľa informácií Sky News sa rozhodli Ukrajine poslať zbrane aj krajiny, ktoré takéto dodávky dosiaľ odmietali, pričom k „darcom“ patria aj štáty, ktoré nie sú členmi NATO.

Zdroj: YouTube.com
Vojna na Ukrajine 3. deň: Pod paľbou a na úteku
26
Galéria
Zdroj: Twitter.com/Dmytro Kuleba
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM