Zo zahraničia

Zelenskyj opäť prezidentom? Olena nechce, aby jej manžel znovu kandidoval

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská pre britský týždenník Economist povedala, že nechce, aby bol jej manžel Volodymyr Zelenskyj v budúcnosti znova prezidentom.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj opäť prezidentom? Olena nechce, aby jej manžel znovu kandidoval
Zdroj: TASR/AP

Správu priniesli aj online noviny Ukrajinska pravda. Zelenská pre podcast Economistu v piatok vyhlásila: „Nechcem, aby bol ďalšie funkčné obdobie alebo dve obdobia prezidentom.“

Ukrajinská prvá dáma je presvedčená, že manžel, a ona spolu s ním, by si mal nájsť v živote niečo nové. Dodala, že sú obaja dostatočne tvoriví na to, aby si vymysleli nejakú zaujímavú činnosť.

Naša rodina bude spolu

Novinári z týždenníka Economist položili Zelenskej otázku, ako vidí svoju budúcnosť a budúcnosť svojej rodiny po vojne. Odpovedala: „Naša rodina bude zase spolu. Budeme žiť spolu, s manželom a deťmi. Stále. Pôjdeme niekam na dovolenku, neviem kam, ale ako partia, všetci štyria. A táto dovolenka bude dlhá – celý mesiac. A až potom budeme rozmýšľať, čo urobíme ďalej, on a ja.“

Zelenskyj v októbri povedal, že je pripravený kandidovať na úrad prezidenta, ak sa voľby budú konať počas vojny. Ak sa však vojna skončí, nebude sa o funkciu uchádzať.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vtedy vyhlásil, že by bol rád, keby Zelenskyj znova kandidoval. Ľudia zvolili Zelenského za prezidenta Ukrajiny v apríli 2019 na päťročné funkčné obdobie. Ďalšie hlasovanie by sa malo uskutočniť na jar 2024.

Nie je čas na voľby

Zelenskyj však začiatkom novembra v každodennom videopríhovore povedal, že nie je pravý čas na voľby na Ukrajine. Reagoval na debatu vedúcich predstaviteľov Ukrajiny o možnosti usporiadať v roku 2024 preziden­tské voľby.

„Musíme uznať, že teraz je čas na obranu, čas na boj, od ktorého závisí osud tohto štátu a ľudí,“ vysvetlil. A dodal: „Som presvedčený, že teraz nie je pravý čas na voľby.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM