han Zo zahraničia

Zelenskyj telefonoval s Bidenom: USA pošle Ukrajine balík pomoci. Znovu ide o MILIÓNY!

Americký prezident Joe Biden v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zopakoval, že USA budú neochvejne podporovať Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj telefonoval s Bidenom: USA pošle Ukrajine balík pomoci. Znovu ide o MILIÓNY!
Zdroj: instagram.com/zelenskiy_official , TASR/AP

TASR správu prebrala v pondelok od agentúry AFP.

Biden takisto privítal skutočnosť, že ukrajinský prezident je „otvorený rokovaniam o spravodlivom mieri“.

Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu 24. februára, sa sústredí na útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, po ktorých zostávajú milióny civilistov počas zimného počasia bez elektriny, tepla či vody, píše agentúra AFP.

Ďalšia pomoc

Biden v telefonickom rozhovore zdôraznil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine balík pomoci, vrátane 53 miliónov dolárov (50 miliónov eur) na opravu energetickej infraštruktúry prisľúbených už v novembri a muníciu a vybavenie v hodnote ďalších 275 miliónov dolárov (261 miliónov eur).

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za bezpečnostnú pomoc a dodal, že ich diskusia bola „plodná“, pričom sa týkala aj „ďalšej obrannej spolupráce, ochrany a údržby ukrajinského energetického sektora“.

Biden privítal Zelenského „otvorenosť rokovať o spravodlivom mieri, založenom na základných princípoch obsiahnutých v Charte OSN“. Dodal, že Biely dom netlačí Ukrajinu do rokovaní s Ruskom a je na Zelenskom kedy a ako nadviazať rokovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM