Recept na dnes

Zelený štvrtok: Špenát z čerstvých listov s cesnakom medvedím

Na Zelený štvrtok by na stole nemali chýbať zelené pokrmy. Symbolizujú zdravie, ktoré by nám malo vydržať celý rok. Vyskúšajte špenát z čerstvých listov.

Ilustračný obrázok k článku Zelený štvrtok: Špenát z čerstvých listov s cesnakom medvedím
7
Galéria

Zelená na tanieri

Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Už tradične sa tento kresťanský sviatok spája s konzumáciou zelených potravín, najčastejšie so špenátom.

Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varili špenát, šťaveľ alebo aj prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv.

Ak si (nielen) dáte na obed či na večeru špenát, robíte dobre. Špenát je bohatý na veľké množstvo živín, ako sú napríklad vitamíny C, A, K a kyselina listová (B9). Z minerálov obsahuje železo, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak.

Špenát je vďaka svojmu obsahu draslíka, horčíka či kyseliny listovej vhodný pre ľudí, ktorí sú vo zvýšenej miere vystavení stresu. Konzumácia špenátu taktiež pozitívne vplýva na spánok.

A v kombinácii s ďalšou zelenou vitamínovou bombou, medvedím cesnakom, vám prinášame skvelý recept. Medvedí cesnak je chutná, ale najmä zdravá a liečivá bylina, ktorá pomáha ľuďom od nepamäti pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Viac sa dočítate TU.

POTREBUJEME:

1 ks cibuľa, olivový olej, 400 g čerstvé špenátové listy, lístky cesnaku medvedieho, 1 kocka slepačí bujón, 100 – 150 ml smotana sladká, soľ, ml. čierne korenie, cesnak

POSTUP:

Cibuľku opražíme, pridáme bujón a trochu vody. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme. Chvíľku miešame a následne pridáme listový špenát. Premiešame, dusíme 3 – 4 minútky kým špenát nezvädne. Následne zmes pomixujeme ručným mixérom tak, aby bola konzistencia jemná a krémová. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na záver pretlačíme strúčik cesnaku alebo pridáme na drobno nasekané lístky cesnaku medvedieho.

Špenát nezahusťujeme!

Prajeme dobrú chuť!

Špenát z čerstvých listov
7
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM