Zo Slovenska

Železnice označia 55 vlakových staníc na Slovensku dvojjazyčnými názvami

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) označia 55 staníc dvojjazyčnými názvami. Rozhodlo tak ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd).

Ilustračný obrázok k článku Železnice označia 55 vlakových staníc na Slovensku dvojjazyčnými názvami
Zdroj: TASR

Podľa rezortu dopravy sa týmto krokom napĺňa schválené programové vyhlásenie vlády, ktoré s ním počíta. Zmeny sa budú týkať len železničných staníc, nie železničných zastávok. Informáciu o tejto zmene ako prvá priniesla televízia TA3.

Podľa hovorkyne rezortu Karolíny Duckej sa opatrenie dotkne staníc v obciach, kde sa k národnostnej menšine hlási najmenej 20 % obyvateľov.

„Týkať sa to bude všetkých jazykov národnostných menšín,“ avizovala. Jedna železničná stanica tak dostane názov aj v rusínskom jazyku.

Ministerstvo podľa Duckej zavedenie dvojjazyčných tabúľ vníma ako pozitívny krok v podpore spolunažívania obyvateľov na národnostne zmiešaných územiach Slovenska, tiež ako službu pre lepšie vzájomné dorozumievanie sa či orientáciu cestujúcich.

„Železnice Slovenskej republiky sa aktuálne pripravujú na realizovanie tohto kroku ešte počas roku 2017, pričom prebieha miestne zisťovanie, na aké konkrétne miesto fasády stanice a akým technickým spôsobom bude nápis umiestnený,“ doplnila Ducká. Až po skončení tohto procesu bude podľa nej možné stanoviť presné náklady na zavedenie tohto opatrenia.

Po novom napríklad železničnej stanici v Hurbanove pribudne aj názov Ógyalla, Šahy dostanú tiež pomenovanie Ipolyság a Štúrovo sa označí aj ako Párkány.

Ilustračné foto, TASR

IC vlaky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM