Ondrej Chamraz Správy Technológie

Zem tesne minul obrovský asteroid: Stret by spôsobil explóziu podobnú výbuchu atómovej bomby

Veľký asteroid rútiaci sa vesmírom rýchlosťou 15 kilometrov za sekundu tesne minul Zem.

Ilustračný obrázok k článku Zem tesne minul obrovský asteroid: Stret by spôsobil explóziu podobnú výbuchu atómovej bomby
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Stalo sa tak vo štvrtok 25. júla v dopoludňajších hodinách. Presný názov asteroidu bol Asteroid 2019 OK a jeho odhadovaný priemer bol medzi 60 až 130 metrami. Tento asteroid sa dostal k zemi na vzdialenosť 70-tisíc kilometrov. Jedná sa o niekoľkonásobne menšiu vzdialenosť než v akej obieha Mesiac okolo Zeme.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Experti sa domnievajú, že prípadná zrážka by spôsobila výbuch o veľkosti veľmi silnej atómovej bomby. Objekt bol spozorovaný len pár dní predtým ako preletel okolo Zeme. Dôvodom bolo, že k našej planéte letel smerom od Slnka, čo znemožnilo jeho skoršie zaznamenanie.

Astronóm Allan Duffy z univerzity v Swinburne sa vyjadril pre Sydney Morning Herald: „Explózia by mala silu približne 30-násobku výbuchu atómovej bomby v Hirošime.“

Asteroid 2019 OK už bol v blízkosti Zeme aj v minulosti, no nikdy nie až takto blízko. Naposledy bol zaznamenaný v blízkosti Zeme v roku 2017. Ako informuje portál thesun.co.uk, podľa NASA bola vtedy vzdialenosť medzi Zemou a týmto asteroidom približne 30 miliónov kilometrov. Počas roku 2019 okolo Zeme preleteli 4 asteroidy, no žiaden z nich sa nedostal od zemského povrchu tak blízko a žiaden z nich nebol taký veľký ako práve Asteroid 2019 OK.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM