ELA Správy Politika

Zemanová: Matovič si službu verejnosti zmýlil s HRAČKOU, svojimi nápadmi RUINUJE financie

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) čelí pokusu o odvolanie z funkcie.

Ilustračný obrázok k článku Zemanová: Matovič si službu verejnosti zmýlil s HRAČKOU, svojimi nápadmi RUINUJE financie
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu popoludní odštartovali rokovanie mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu financií.

Plénum parlamentu sa v úvode schôdze dohodlo, že bude rokovať v stredu do 19.00 h a ak by sa tento bod dovtedy neprerokoval, poslanci budú v mimoriadnej schôdzi pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h.

Ak by poslanci návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi prerokovali do štvrtka 11.00 h, hlasovalo by sa vtedy. Ak to nestihnú, hlasovať o tom budú následne o 17.00 h.

Pomýlil si hračku

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

„Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti,“ podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti.

„Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva,“ povedala.

Súkromné vojny

Šéfka klubu Matovičovi vyčíta i to, že výkon funkcie poníma ako priestor na násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok, boja o moc a realizáciu súkromných vojen. Spomenula napríklad očkovaciu lotériu a jej dosah na verejné financie.

Pripomenula i spôsob presadenia tzv. prorodinného balíčka. Zemanová tvrdí, že nerešpektoval zákonné a ústavné limity, porušil princíp pluralizmu a otvorenej diskusie a doteraz neuviedol, z akých zdrojov mali byť navrhované trvalé opatrenia kryté.

Zopakovala, že Matovič často ignoroval predstaviteľov samospráv a dlhodobo si privlastňoval právo zasahovať aj do iných rezortov. Za rukojemníkov si podľa jej slov vzal učiteľov, zdravotníkov i ťažko zdravotne postihnutých a seniorov.

„Nejde o ojedinelé zlyhanie, ale vnútornú charakteristiku jeho prístupu k verejnej moci a nezvládnutiu funkcie,“ dodala s tým, že dôvody na vyslovenie nedôvery Matovičovi sú ústavné, zákonné, politické, morálne a etické.

Smer zahlasuje

Predseda Smeru-SD Robert Fico v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že ich poslanci zahlasujú za Matovičovo odvolanie. Poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika rovnako avizovali, že budú hlasovať za návrh na odvolanie ministra financií z funkcie.

Nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyhlásil, že je „psou povinnosťou“ celej opozície hlasovať za odvolanie Matoviča. Odmieta teórie o tom, či jeho odvolávanie má vplyv na vytrvanie vládnej koalície.

Prečítajte si aj:

Mimoriadna schôdza k odvolaniu Igora Matoviča
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM