ELA Správy Zo Slovenska

Žiakom vo vlaku nadávali staršie ženy do "špinavých a smradľavých Cigánov": Choďte do roboty!

Organizácia Cesta von zverejnila na sociálnej sieti znepokojivý status. Deťom, ktoré boli na školskom výlete, vo vlaku nadávali dospelé ženy.

Ilustračný obrázok k článku Žiakom vo vlaku nadávali staršie ženy do "špinavých a smradľavých Cigánov": Choďte do roboty!
Zdroj: Facebook.com/Cesta von

Rómske deti sa s podobnými reakciami stretávajú bežne, hovorí zakladateľka projektu, ktorý sa venuje mládeži v osadách. Ľudia z marginalizovaných komunít sú neraz vystavení verbálnym útokom.

Sociálnymi sieťami obletela fotka rómskych detí, ktoré boli na výlete vlakom a stali sa terčom nenávistných a rasistických rečí. 

Ide o mládež, ktorej sa venuje organizácia Cesta von. V rámci projektu ZEBRA organizujú dospievajúcim deťom z vylúčeného prostredia aktivity a výlety. Chcú, aby sa stretávali s rovesníkmi z majority a rozšírili si obzory. 

Nadávky do špinavých Cigánov

„Na ceste domov z výletu do Martinusu im vo vlaku začala do "špinavých a smradľavých Cigánov“ nadávať skupinka žien z majority. Lístky mali normálne kúpené vopred, dokonca mali nahlásené cestovanie väčšej skupiny podľa inštrukcií od železnice. Ženám sa nepáčilo, že mládežníci z osady, v ktorej niektorí nemajú ani prístup k pitnej vode, cestujú počas dňa spolu vlakom," píše sa v statuse organizácie.

Nepomohlo ani, keď im náš mládežnícky líder Frederik povedal, že deti boli počas prázdnin na výlete a vo vlaku nerobia nič zlé.

„Mali by si radšej robotu hľadať a nie je sa vo vlaku vyvážať a po výletoch chodiť“, ženy cítili potrebu ďalej komentovať prítomnosť rómskych mladých vo vlaku," píše sa ďalej.

Žiakov sa zastala iba sprievodkyňa, ktorá ženy upozornila, že právo cestovať má každý s platným lístkom a nemali by ich takto hanlivo komentovať. Ostatní cestujúci sa len nemo prizerali.

Rany na detskej duši

„Slová, ktoré im adresovali neznáme ženy z majority, spôsobili rany, ktoré na krehkej detskej duši zanechajú jazvy a naštrbia vieru v spoločnosť, ktorá by mala byť farboslepá a mohla im dať šancu využiť svoj potenciál,“ napísala organizácia Cesta von v statuse, ktorý zdieľali vyše štyri tisícky ľudí.

„Pre nich budeme stále len Cigáni,“ povedalo jedno dieťa z nich. 

Zástupkyňa riaditeľa organizácie Cesta von a programová manažérka programu ZEBRA Oľga Coulton-Shaw pre TVNOVINY.sk hovorí, že príspevok nezverejnili preto, aby to medializovali. Cieľom bolo, aby deťom ukázali, že sa ich zastali a že so slovami žien z vlaku sa nestotožňuje ani spoločnosť.

Tento status sa možno nebude čítať príjemne, ale žiaľ, aj toto je realita, s ktorou sa deti a mladí ľudia z našich Zebra...

Posted by Cesta von on Monday, March 11, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM