Barbara Dallosová Rôzne

Žiar, ako ho nepoznáte: Michaela vytvára z fotiek nášho mesta bláznivé koláže FOTO

Pár originálnych detailov a z panorámy nášho mesta sa stáva odviazaná fikcia. Koláže z dielne Žiarčanky Michaely Grznárovej zabávajú obyvateľov, niekedy sú však natoľko presvedčivé, že môžu i zmiasť.

Ilustračný obrázok k článku Žiar, ako ho nepoznáte: Michaela vytvára z fotiek nášho mesta bláznivé koláže FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám ukázali fotku, ktorá rozosmiala Žiarčanov na facebooku neformálneho zoskupenia Žiarovky. Jedna z členiek združenia, Michaela Grznárová, premenila ponurý sivý panelák na gigantický flakón známeho parfumu. Takýchto fotiek má však Miška v archíve viac.

Tvorivá Žiarčanka mala k umeniu blízko vždy, to ale s jej kolážami vraj vôbec nesúvisí. ,,Mám vyštudovanú aj strednú aj vysokú školu umeleckého zamerania, ale s týmito kolážami by som to veľmi, teda vôbec nespájala,“ vysvetľuje.

Vesmírna raketa presvedčila

Podľa Michaely všetko začalo záberom s Bobom a Bobekom. Známi rozprávkoví hrdinovia sa na ňom preháňali Námestím Matice slovenskej na korčuliach. Fotka pobavila, Miška v kolážach pokračovala.

Práve námestie je častým dejiskom autorkiných bláznivých nápadov. Okrem Boba a Bobeka sa ním už prešiel i Superman, z fontány uprostred neho dokonca štartovala raketa NASA. A podľa jednej reakcií, na ktorú si Miška spomína, je raketoplán zrejme jedna z najpresvedči­vejších koláží.

,,Raz ma prekvapila a pobavila reakcia, aj keď neviem ako to ten človek naozaj myslel, na raketoplán NASA štartujúci na námestí z fontány. Zdalo sa, že človek pozerajúci sa na tento výjav ostal celkom vážne zaskočený, že nevie, kedy tam tá raketa bola,“ hovorí s úsmevom Michaela.

Celebritné i filmové návštevy

Na rôznych miestach v Žiari sa ocitli zasadení napríklad i Forest Gump, bežiaci svoju životnú púť, Majka z Gurunu, či hlavní hrdinovia z Hriešneho tanca, ktorí si svoju legendárnu zdvíhačku nacvičovali na našom kúpalisku.

Na otázku, či by si Miška medzi vlastnými výtvormi vedela vybrať favorita, odpovedá: ,,Pred obdobím koláží som trochu aj kreslila. Srdcovka je možno skôr jedna kresba, kde som Žiar zaradila do zoznamu svetových metropol. Sú na nej dominanty ako je Eiffelova veža v Paríži, Berlínska televízna veža, Socha slobody v New Yorku a komín zo závodu SNP v Žiari nad Hronom. A zrejme odvtedy dávam nášmu mestu rôzne svetové statusy.“

Nápadité koláže ukazujú Žiar trochu inak
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM