Zo Slovenska

Žijeme „z ruky do huby“? Až polovica Slovákov nemá odloženú sumu ani vo výške jedného platu

Polovica domácností má našetrených menej peňazí, ako je jeden ich mesačný príjem. Tretina Slovákov má k dispozícii maximálne 400 eur.

Ilustračný obrázok k článku Žijeme „z ruky do huby“? Až polovica Slovákov nemá odloženú sumu ani vo výške jedného platu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na druhej strane má približne 14 % ušetrených najmenej 12-tisíc eur. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit, ktorý realizovali začiatkom tohtoročného júna.

Míňali sme, aj šetrili

Za vlaňajšok a počas tohto roka, keď finančnú situáciu mnohých ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, štyrom z desiatich ľudí z usporených peňazí ubudlo, štvrtine výrazne.

Zatvorené obchody či obmedzené služby ale zároveň priniesli pätine opýtaných zvýšenie rodinných úspor aj o tisícky eur. Financie zvyšovali aj ďalšie faktory ako nárast mesačného príjmu, dedičstvo, predaj majetku, peniaze zo sporenia a investícií, ale aj zníženie výšky splátok úverov.

Zníženie úspor domácností od začiatku minulého roku doteraz deklarovalo 42 % opýtaných, výrazné zníženie štvrtina. „Približne traja z desiatich Slovákov ostali vo výške našetrených peňazí zhruba na tom istom, ako boli predtým, no našlo sa aj päť percent takých, ktorí si počas koronakrízy výrazne pomohli a značne si navýšili svoje úspory,“ priblížil analytik trhu spoločnosti Jaroslav Ondrušek.

Dve tretiny Slovákov prišli o svoje úspory do sumy 800 eur. Približne 16 % ubudlo z úspor najmenej 3200 eur. Medzi tými, ktorí si počas koronakrízy finančne polepšili, dominovali takí, ktorým pribudlo do 400 eur. „Čo je zaujímavé, dvaja z desiatich ľudí, ktorým sa v sporení darilo, deklarovalo zvýšenie rodinných úspor o viac ako 4000 eur,“ doplnil Ondrušek.

Ilustračné foto

Pozrite si ďalšie zaujímavé prieskumy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM