Lucia Lauková Správy Rôzne

Zima je na dohľad: Sneženie môže doraziť začiatkom decembra

Príchod zimy sa očakáva už čoskoro. Ochladenie by malo doraziť na prelome mesiacov november a december.

Ilustračný obrázok k článku Zima je na dohľad: Sneženie môže doraziť začiatkom decembra
9
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

V súčasnosti zažívame jeden z najteplejších novembrov. V minulosti by už na väčšine nášho územia bol prvý sneh. Podľa predpovedí sa počasie zmení až na prelome mesiacov.

„Napríklad priemerná výška snehovej pokrývky k dnešnému dátumu je v nízkych polohách okolo 2 cm, vo vyšších polohách je to viac ako 10 cm. Snehu v tohtoročnom novembri chýba, dôvodom je rozpoloženie tlakových útvarov a mimoriadne nadpriemerné teploty,“ vysvetľuje iMeteo.

Príchod zimy

Začiatkom decembra by však sneženie predsa malo doraziť. „Viaceré klimatické modely indikujú už niekoľko dní výrazné stratosferické otepľovanie. To môže viesť k rozpadu polárneho vortexu, proces pri ktorom sa chladná vzduchová hmota z polárnych oblastí dostáva do stredných zemepisných šírok,“ predpokladá portál.

Predzvesťou príchodu pravej zimy, má byť pokles teplôt. „S ochladením, ktoré by malo doraziť v prvej polovici decembra už rátajú aj viaceré meteorologické modely. Dlhodobé ansámblové predpovede indikujú, že teplota by mala začať klesať už na rozhraní novembra a decembra,“ uvádza iMeteo.

Snežiť má aj v nížinách

Predpovede rátajú aj s vysokou pravdepodobnosťou výskytu snehovej pokrývky, ktorá sa môže vytvoriť už aj v nížinách.

Intenzita sneženia a ani jeho rozpoloženie sa zatiaľ podľa portálu určiť nedajú, no pozitívne správy pre milovníkov zimy sú, že sneženie je už na dohľad.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Sneženie na Slovensku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM