Rôzne

Zima je plná nástrah: Pozor si treba dať na úrazy, omrzliny a podchladenie

Aktuálne chladné počasie a mínusové teploty môžu zle vplývať na zdravie. Treba preto priebežne sledovať predpovede počasia a prispôsobiť tomu vhodné oblečenie aj aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Zima je plná nástrah: Pozor si treba dať na úrazy, omrzliny a podchladenie
Zdroj: TASR

Zima ohrozuje najmä deti, starších ľudí, diabetikov, pacientov s kardiovasku­lárnymi a respiračnými ochoreniami.

„Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. Teploty nižšie ako 15 stupňov Celzia môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie,“ približujú pracovníci Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pripomínajú, že pokožku treba chrániť pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod mínus desať stupňov. Ruky a tvár si treba pravidelne krémovať.

Na podchladenie môže upozorňovať napríklad ochladenie tela, svalový tras, bolesť až necitlivosť v rukách či nohách. Svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych častiach tela sú znakom poškodenia vplyvom mrazu. Ak sa objavia príznaky arytmie, bolesti na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo dýchavičnosť, treba sa čo najskôr dostať do tepla. Ak pretrvávajú, odporúča sa návšteva lekára.

Pozor na zlomeniny

Pozor si treba dať aj na nehody a úrazy. „Ulice pokryté snehom a ľadom sú klzké, s vyšším nebezpečenstvom pádu a rizikom vzniku zlomenín. Zvýšte opatrnosť svojho pohybu a noste obuv s protišmykovou podrážkou. Nezabúdajte na zníženú viditeľnosť v zimnom období, ako aj na dlhšie tmavé obdobia dňa a noste reflexné prvky,“ radia pracovníci ÚVZ SR.

Odporúčajú sledovať predpovede počasia a prispôsobiť tomu oblečenie. V zime treba používať viac vrstiev, vrchné oblečenie má byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. „Najviac zahreje vlna, flis a angora. Slabšie zahreje Goratex a viskóza. Neohrieva polyester a bavlna, aj keď je veľmi priateľská k pokožke,“ konštatujú odborníci Pozornosť sa má špeciálne venovať ochrane nôh, rúk a hlavy v podobe rukavíc, najlepšie palčiakov, čiapky, ponožiek a zimných nepremokavých topánok. Odborníci pripomínajú, že starší ľudia potrebujú teplejšie oblečenie, keďže produkujú menej telesného tepla.

Aj alkohol zvyšuje riziko podchladenia

Aj napriek chladnejšiemu počasiu sa nemá zabúdať na pravidelný pohyb a pobyt vonku. Aj keď sú možnosti oproti letným mesiacom obmedzené, organizmus by mal byť fit a v dobrej kondícii bez ohľadu na ročné obdobie. Odborníci tiež radia vyhýbať sa v zime príliš studeným nápojom. Rovnako to platí v prípade alkoholu a kofeínových nápojov, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM