Rastislav Búgel Zo Slovenska

ZIMA zoberie Európu útokom: Na Slovensko prinesie celodenné MRAZY a SNEŽENIE

To, o čom sa už dlhšie hovorilo, prichádza. Na Slovensko mieri pravá zima! Kedy sa dočkáme?

Ilustračný obrázok k článku ZIMA zoberie Európu útokom: Na Slovensko prinesie celodenné MRAZY a SNEŽENIE
12
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Stehlík

Na Slovensku sa konečne dočkáme pravej zimy. Môže za to polárny vír, ktorý sa rozpadol a studený vzduch tak už prenikol nad Rusko a nad Škandináviu, kde zaznamenali extrémne prepady teplôt. Nočné teploty tam začali klesať pod –30 °C a o nič teplejšie nie je ani počas dňa.

„Nízke teploty sužujú aj veľké mestá. V Helsinkách je –20 °C a v Štokholme klesajú teploty k –10 °C. Pocit chladu zintenzívňuje ešte aj silnejší vietor. V Škandinávii okrem toho aj sneží,“ informuje portál iMeteo.sk.

Zima udrie aj na Slovensko

Chladný vzduch sa má už v piatok dostať cez Baltské a Severné more ďalej nad Európu. Ako prvé zasiahne Poľsko a Nemecko. V priebehu víkendu sa očakáva, že po zadnej strane tlakovej níže sa zintenzívni príliv studeného vzduchu aj do našej oblasti.

„Studený front a s ním súvisiace teplotné rozhranie prinesie obrat v počasí na Troch kráľov. Na našom území sa očakáva upršané počasie, no už v susednom Česku sa začne dážď meniť na sneh a Slovensko sa dočká nadchádzajúce ráno,“ píše server.

Nástup pravej zimy

V nedeľu začne snežiť. Ako prvá sa dočká Bratislava a sever krajiny. Počas dňa sa studený vzduch dostane nad celé územie Slovenska.

Nedeľa rozdelí Slovensko na dve polovice. Zatiaľ čo na juhu a na východe bude pri kladných teplotách ešte pršať, tak v západnej a v severnej polovici krajiny bude snežiť pri teplotách pod bodom mrazu.

„Aktuálne to vyzerá tak, že studené počasie nebude záležitosťou niekoľkých dní, ale počas nedele pôjde o nástup pravej zimy, ktorá sa na našom území udrží minimálne počas celého budúceho týždňa. Nasledujúce dni budú ešte teplé a daždivé. Zmena príde počas víkendu a pripravte sa na sneženie, celodenné mrazy a teploty, ktoré pôjdu v noci aj pod –10 °C. Prichádza tak zima,“ dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM