Svet Technológie Zo zahraničia

Žižkovská veža sa premenila na raketu: Pripomenuli si pristátie človeka na Mesiaci

Celý svet si cez víkend pripomínal pol storočia od prvého pristátia človeka na Mesiaci a v pri tejto príležitosti sa koná pri Žižkovskej televíznej veži v Prahe happening s názvom Moon 50: Naspäť na Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Žižkovská veža sa premenila na raketu: Pripomenuli si pristátie človeka na Mesiaci
Zdroj: YouTube.com

Vrcholom podujatia bol v sobotu večer videomapping, vďaka ktorému misia Apollo 11 znovu „odštartovala“. Akcia sa bude opakovať aj v nedeľu, informoval český portál Novinky.cz.

Žižkovská veža, alebo Žižkovský vysielač, bola pre túto udalosť vybratá zámerne, lebo podľa organizátorov sa svojím tvarom aj rozmermi podobá na nosnú raketu Saturn V. Pri videomappingu si diváci mohli užiť nielen samotný štart celej misie, ale aj následné pristátie a pobyt amerických astronautov na Mesiaci i pristátie kozmickej lode do oceánu pri návrate na Zem. Súčasťou programu bola aj presná zvuková kulisa a dym, aby bol dojem čo najvernejší. Šou sledovali podľa organizátorov tisíce ľudí.

Okrem iného je na oba víkendové dni pripravený aj sprievodný program zahŕňajúci napríklad premietanie filmov In the Shadow of the Moon (V tieni Mesiaca) a Posledný let Petra Ginza – táto snímka je o židovskom chlapcovi, ktorý v Terezínskom gete vydával vlastný ilustrovaný časopis.

Program sa v sobotu začal o 19.00 h pod taktovkou Jakuba Koháka. Súčasťou bola diskusia s odborníkmi, ktorí rozprávali nielen o samotnom výročí, ale aj o témach spojených s vesmírom a astrofyzikou všeobecne. Nechýbal ani hudobný sprievod. Vrcholom bol samotný štart Apolla 11. Producentom víkendového podujatia je Marek Vocel, uviedol portál Novinky.cz.

Sprievodné akcie pritom predstavili celý program Apollo: od prejavu amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1961 až po posledný let na Mesiac v roku 1972.

Členom posádky bol vtedy astronaut Eugene Cernan, ktorý mal polovičný slovenský pôvod. Je známy ako posledný človek, ktorý v rámci programu Apollo stál na povrchu Mesiaca.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Žižkovská televízna veža je jednou z dominánt Prahy a súčasne najvyššou stavbou v meste. Je vysoká 216 metrov a bola postavená v rokoch 1985 až 1992 podľa návrhu architekta Václava Aulického.

Stojí na hranici pražských štvrtí Žižkov a Vinohrady v oblasti Mahlerových sadov. V roku 2000 bolo na piliere veže umiestnené dielo Davida Černého s názvom „Miminka“, ktoré znázorňuje batoľatá lezúce hore a dolu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM