Rastislav Búgel Zo Slovenska

Zjednodušenie adaptácie: Azylanti sa budú učiť slovenčinu i slovenské reálie

Dohromady 12 slovenčinárov, dejepisárov a zemepisárov oddnes absolvuje v Humennom školenie k výučbe azylantov. Pre zjednodušenie adaptačného procesu ministerstvo školstva s Centrom ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského pripravilo špeciálny vzdelávací program.

Ilustračný obrázok k článku Zjednodušenie adaptácie: Azylanti sa budú učiť slovenčinu i slovenské reálie
Zdroj: TASR

V rámci neho sa azylanti budú učiť slovenčinu i slovenské reálie. „Zaujímavosťou je, že výučba nebude prebiehať v tábore, ale na miestnom gymnáziu a v prípade učiva dejepisu alebo zemepisu dokonca v teréne,“ vysvetlil minister školstva Juraj Draxler. Lektori azylantov zoberú napríklad do skanzenu alebo múzea.

Rezort pripomína, že ide o historicky prvý program jazykovej prípravy pre azylantov. Zatiaľ sa týka dospelých, následne by sa mali integrovať aj ich deti do škôl, a to po plánovanom transfere do Nitry.

„V rámci adaptačného procesu pripravujeme aj ďalšie školenia a kurzy, napríklad legislatívne minimum alebo aj miestnu kuchyňu. Treba si uvedomiť, že Slovensko nie je ich prechodná, ale cieľová krajina,“ uviedla riaditeľka centra ďalšieho vzdelávania Janka Chládecká.

Lektori absolvujú školenie dnes a v stredu (10.2.). Výučba azylantov sa začína od pondelka (15.2.) a potrvá tri týždne. Každý deň sa bude vyučovať šesť hodín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM