Aktualizované ELA Zo Slovenska

Zlé správy: Svadby s minimom ľudí, sprísnené opatrenia opäť vstúpia do života Slovákov!

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť.

Zdroj: TASR

Slováci sa opäť raz musia pripraviť na zásah do bežného života. V piatok o sprísnení viacerých opatrení po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR informoval šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Na brífingu v tejto súvislosti vyzval k zodpovednosti a maximálnemu limitovaniu rizika. Poukázal pri tom na fakt, že viacero lokálnych ohnísk nákaz sa objavilo práve na rodinných oslavách.

„Ak už teda organizovať svadbu, tak naozaj len v okruhu najbližších príbuzných,“ apeloval.

Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. „Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu,“ oznámil Krajčí.

Malé svadby

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100.

V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

Zákazy v hoteloch a reštauráciách

Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.

Zákaz návštev seniorov

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska.

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Do oranžovej zóny patrí: Senec, Pezinok, Malacky, Liptovský Mikuláš, Šaľa, Nové Zámky, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Trenčín, Vranov nad Topľou.

Rovnako Krajčí odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.

Článok pokračuje pod videom!

Zdroj: TASR

Rúška na školách

Povinnosť nosiť rúška aj v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané.

„Vyhodnotili sme toto opatrenie ako veľmi efektívne, napokon, nasledovali ho aj iné krajiny,“ upozornil minister. „Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, práve naopak, považujeme za dôležité túto povinnosť predĺžiť minimálne do konca septembra,“ povedal.

Zároveň apeloval na zodpovednosť mladých, ktorí sú v druhej vlne hlavnými šíriteľmi nového koronavírusu, aby neignorovali význam rúšok a dodržiavanie protipandemických opatrení.

„Pokiaľ je človek mladý, má dobrú imunitu, netrpí na chronické ochorenie, nie je sa veľmi čoho báť,“ pripustil. „No je našou zodpovednosťou, aby sme nezvyšovali riziko prenosu tohto ochorenia na starších a seniorov. Práve nosením rúšok chránime nielen seba, ale i ostatných,“ upozornil Krajčí.

Rizikoví susedia

Česko pribudne na zoznam tzv. červených krajín. Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada.

Uzavretá hranica

Slovensko by mohlo uzavrieť svoju hranicu s Ukrajinou. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Opatrenie navrhne Krajčí ústrednému krízovému štábu SR.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM