Aktualizované ELA Zo Slovenska

Zoznam červených zón sa rozšíri! Riziko cestovania, uzatváranie hranice a viaceré ZÁKAZY

Zoznam červených zón sa na Slovensku rozšíri o ďalšie okresy. Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia aj naši susedia.

Zdroj: TASR

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa.

„Situácia na Slovensku je horšia ako pred týždňom. Minulý týždeň sme mali len dva červené regióny, teraz je už červená celá Bratislava, okres Nitry, okres Tvrdošín, Stará Ľubovňa a Michalovce," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní Pandemickej komisie. „Druhú vlnu spúšťajú sociálne kontakty mladých ľudí,“ doplnil.

Do oranžovej zóny patrí: Senec, Pezinok, Malacky, Liptovský Mikuláš, Šaľa, Nové Zámky, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Trenčín, Vranov nad Topľou.

Najhoršia situácia spomedzi nemocníc je v Michalovciach, kde je podľa infektológa Pavla Jarčušku hospitalizovaných 25 pacientov.

Bez vakcíny

„Chcem aj na tomto mieste poďakovať občanom SR za to, akým bravúrnym spôsobom zvládli prvú vlnu, pretože sme boli disciplinovaní a viac-menej sme tú bitku v prvej vlne vyhrali,“ uviedol šéf rezortu.

Zdôraznil však, že pokiaľ nebude mať Slovensko vakcínu, akékoľvek nadmerné zhromažďovanie a úzke kontakty spôsobujú, že nový koronavírus sa efektívnejšie šíri. Ústredný krízový štáb odporúčal zvolať na pondelok (14. 9.).

Pri nákaze novým koronavírusom ide podľa jeho slov v jednej tretine o importované prípady, druhú tretinu majú na svedomí rizikové aktivity a zvyšok tvoria pacienti, ktorí sa dostali do kontaktu s ľuďmi z prvej alebo druhej skupiny.

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska.

Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.

Sprísnenie opatrení

Od stredy 16. septembra sa zakazuje:

  • usporadúvať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch) s výnimkou svadieb a karov,
  • podmienky pre športové kempy – negatívny test nie starší ako 96 hodín, neprejavuje príznaky respiračného ochorenia, osoby v športovom kempe počas jeho konania dodržujú spoločnú izoláciu.

Od 1. októbra sa opatrenia ešte sprísnia. Platiť by mali do 1. novembra:

  • obmedzenie svadieb na maximálne 30 osôb,
  • zelené okresy – exteriérové hromadné podujatia najviac 200 osôb, interiérové podujatia najviac 100 osôb,
  • oranžové a červené okresy – exteriérové podujatia najviac 100 osôb, interiérové podujatia najviac 50 osôb.

Zoznam rizikových regiónov:

  • Rakúsko – Viedeň, Tirolsko, Vorarlbersko
  • Česko: Praha, Stredočeský kraj, Juhočeský kraj, Juhomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královohradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj
  • Maďarsko: Budapešť, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest
  • Poľsko: Malopoľské vojvodstvo
  • Slovensko: Bratislavský kraj

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

Prečítajte si aj:

Rizikoví susedia

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripúšťa, že Maďarsko sa môže ocitnúť na zozname červených krajín, pretože pandémia koronavírusu sa u našich južných susedov rozrastá.

Pandemická komisia navrhne ústrednému krízovému štábu uzavrieť hranice s Ukrajinou. Komisia považuje Česko za rizikovú krajinu, Rakúsko a Maďarsko za krajiny s nepriaznivou prognózou. „Pokiaľ sa dá, necestujte do susedných a rizikových krajín,“ vyzval Slovákov Marek Krajčí.

Za krajiny, kde sa situácia zlepšuje, považuje pandemická komisia Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

"Česká republika v plnom rozsahu spĺňa podmienky červenej krajiny. Rakúsko sa tiež dostáva do červenej blikajúcej zóny.“ Pandemická komisia podľa neho zatiaľ zdvíha len varovný prst a nenavrhne uzavrieť hranice s týmito susedmi. Epidemiológovia neodporúčajú do týchto krajín cestovať.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM