MI Politika

Zmierenie? Čaputová a Matovič sa stretli, premiér mal sexistické prirovnanie

Niekedy sa nezhodneme, ale máme konštruktívny vzťah - uviedli svorne prezidentka i premiér po spoločnom stretnutí. Hlava štátu ocenila pripravované opatrenia a premiér očakáva ťažké mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Zmierenie? Čaputová a Matovič sa stretli, premiér mal sexistické prirovnanie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová viackrát otvorene kritizovala chaotickú komunikáciu premiéra a dokonca predpokladala, že cieľ celoplošného testovania sa nedá naplniť.

Igor Matovič ju následne nepriamo obvinil, že nadbieha názoru ľudí. Dnes tvrdia, že je spor zažehnaný a obaja sú na jednej lodi.

Opatrenia sú dobré

Zuzana Čaputová na spoločnej tlačovke s Igorom Matovičom ocenila, že ju premiér informoval vopred o pripravovaných nových opatreniach v boji proti koronavírusu. Všetky schvaľuje.

„Pozitívne vnímam, že sa zohľadňujú odporúčania vedcov, podporujem zavedenie opatrení na hraniciach a som rada, že vláda vytvorí možnosť permanentného testovania v okresných mestách,“ uviedla hlava štátu.

Premiér jej poďakoval, že ho prijala a mohol jej osobne tlmočiť výsledky plošného testovania. „Na Orave sa efekt antigénových testov prejavil znížením počtu pozitívnych ľudí o 56%. Je to úžasné, ani sám som to nečakal,“ vyhlásil I. Matovič.

Ako manželia

Premiér však zároveň varoval, že Slovensko čaká ešte ťažký boj s pandémiou počas najbližších šiestich mesiacov.

„Nepodliehajme pokušeniu, že všetko je v poriadku. Prvé dávky vakcíny proti Covid-19 môžeme očakávať v januári, ale len v obmedzených množstvách a určite nebudú stačiť pre všetkých.“

Obaja dostali otázku, či sa už zmierili a hodili za hlavu staré nezhody. Prezidentka triezvo odpovedala, že niekedy sa skutočne nezhodnú, ale obaja si silno uvedomujú spoločnú zodpovednosť spolupracovať v prospech krajiny. Premiér si pomohol svojskou paralelou.

„Možno je to sexistické, ale v každej rodine je žena viac pilier opatrnosti a muž odvahy. Takto beriem aj prístup pani prezidentky.“

Zuzana Čaputová to komentovala slovami, že ak je obava z možnej nespravodlivosti na skupine občanov ženským prejavom opatrnosti, tak ho na seba berie. Premiér dodal, že sa s prezidentkou navzájom dopĺňajú a on oceňuje, že má „kontrolku, ktorá vám bliká a dáva iný pohľad na vec.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM