Rastislav Búgel Technológie

ZMIZNE výstražný trojuholník z povinnej výbavy? Nahradiť by ho malo niečo úplne INÉ

Povinná výbava našich áut by sa mohla zmeniť. Zdá sa, že naklonené to má hlavne výstražný trojuholník. Čo by ho malo nahradiť?

Ilustračný obrázok k článku ZMIZNE výstražný trojuholník z povinnej výbavy? Nahradiť by ho malo niečo úplne INÉ
Zdroj: Freepik.com/prostooleh

Povinná výbava našich áut by sa v budúcnosti mohla zmeniť. Európska únia totiž môže pristúpiť k celoplošnej náhrade výstražného trojuholníka za oranžový výstražný maják V16.

Informoval o tom portál topspeed.sk s tým, že takýto maják sa už v súčasnosti používa v Španielsku.

Kedy to bude povinné?

V Španielsku môžu vodiči maják používať už teraz, no zlomový moment nastane v roku 2026. Práve vtedy bude v krajine povinný pre všetky domáce a aj zahraničné autá.

„Cestný bezpečnostný maják je zariadenie, ktoré v prípade nehody a problémov na ceste poskytuje 360-stupňové blikajúce núdzové svetlo a tým varuje ostatných vodičov,“ informoval portál.

Zaujímavosťou je, že maják nielenže bliká, no zároveň pri jeho aktivácii vysiela núdzový signál do centrály španielskeho ministerstva dopravy.

Aktuálna povinná výbava

Na Slovensku má povinná výbava osobného auta niekoľko prvkov. Ako informovalo Ministerstvo dopravy SR na svojom webe, vodiči musia v aute nosiť výstražný trojuholník, bezpečnostný reflexný odev, náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou a lekárničku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM