Barbara Dallosová Regióny

Zmutovaný koronavírus na kožušinovej farme? Ochranári bijú na poplach, takto reaguje ministerstvo

Ochranári žiadajú zatvorenie farmy na severnom Slovensku, vraj hrozí zmutovanie koronavírusu. Kompetentní tvrdia, že farma je pod kontrolou.

Ilustračný obrázok k článku Zmutovaný koronavírus na kožušinovej farme? Ochranári bijú na poplach, takto reaguje ministerstvo
Zdroj: TASR/AP

Ochranári žiadajú ministerstvo pôdohospodárstva a Štátnu potravinovú a veterinárnu správu (ŠVPS), aby zatvorili kožušinovú farmu v obci Príbovce v okrese Martin. Dôvodom je objavenie novej mutácie koronavírusu na kožušinových farmách v Dánsku, ktoré nakazili stovky ľudí. Informoval o tom predseda združenia Humánny pokrok Martin Smrek.

Ochranári s výzvou

Na Slovensku norky chová posledná farma v Príbovciach s kapacitou takmer 5000 zvierat. „Tá sa vzhľadom na závažnú epidemiologickú situáciu na severnom Slovensku môže ľahko stať novým epicentrom šírenia ďalšej novej mutácie koronavírusu,“ skonštatoval Smrek.

Slovenské ochranárske organizácie Humánny pokrok, Sloboda zvierat a Zvierací ombudsman požadujú, aby agrorezort a ŠVPS konali bezodkladne a urobili nevyhnutné kroky na ochranu obyvateľov. „Príklad z Dánska nám ukazuje, ako rýchlo sa situácia dokáže kompletne vymknúť spod kontroly. Preto ich vyzývame, aby farmu okamžite zatvorili a zneškodnili túto zbytočnú pandemickú hrozbu,“ uviedol Smrek.

Príklad z Dánska

Silvia Čaňová zo Slobody zvierat poznamenala, že veľkochovy, ktoré chrlia produkty na ľudskú spotrebu, sú nielen kruté k zvieratám, ale aj nebezpečné pre ľudí a planétu.

Dánsko od júna eviduje výskyt koronavírusu nového typu na mnohých farmách s norkami, hlavne na severe regiónu Jutland a na západe krajiny. V tejto oblasti bolo zistených aj 12 prípadov prenosu mutovaného vírusu na človeka. Zlikvidované majú byť všetky norky chované v Dánsku. Polícia odhadla, že zlikvidovať bude treba 15 až 17 miliónov noriek chovaných na 1080 farmách.

Ministerstvo reaguje

Ako zhodne tvdia rezort pôdohospodárstva a ŠVPS, situácia s koronavírusom je u nás výrazne rozdielna, než v Dánsku, Holandsku, Francúzsku či Španielsku.

„Výskyt nákazy u kožušinových zvierat sa eviduje už od prvej vlny pandémie menovaných štátov s tým, že na Slovensku je jediná farma a v spomínaných sú stovky. Len k dnešnému dňu v Dánsku je infikovaných 207 fariem a momentálne je v tejto krajine ohrozených 12 000 000 ko­žušinových zvierat, ktoré bude treba utratiť,“ uvádza pre portál Dnes24 hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Daniel Hrežík.

K mutácii vírusu v Dánsku došlo podľa ministerstvo preto, že zvieratá boli primárne infikované človekom a sekundárne sa infekcia šírila medzi zvieratami na farmách a znovu prešla na človeka.

„Vytvára to veľké riziko v boji proti COVID – 19 z dôvodu, že aj keď v tomto štádiu bude ponúknutá na trh účinná vakcína môže sa stať, že práve mutáciou takto prenášaného vírusu vakcína stratí na účinnosti,“ ozrejmuje Hrežík.

Zvieratá budú testovať

Aj ŠVPS zdôrazňuje, že spomínaná farma pri Martine je jedinou norkovou farmou na Slovensku a ubezpečuje, že je pod prísnou veterinárnou kontrolou. Veterinárna správa tiež práve pripravuje program, v rámci ktorého budú zvieratá chované na farme testované na COVID-19.

„Aj napriek tomu, že doposiaľ neboli na rozdiel napr. od dánskych a holandských fariem hlásené žiadne klinické príznaky choroby, na otázku či pristúpime k zatvoreniu farmy, odpovedáme, že na farmu nemajú prístup okrem ošetrovateľov žiadne cudzie osoby a podľa ostatnej novely zákona o veterinárnej starostlivosti farma môže fungovať do 31.12.2025,“ reaguje ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš s tým, že ak by sa u zvierat príznaky objavili, pristúpi sa k utrácaniu.

S majiteľom spomínanej farmy sa snažíme skontaktovať a článok rozšírime o jeho stanovisko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM