Zo zahraničia

Známy Red Light District sa bude sťahovať! Amsterdam vybuduje nové EROTICKÉ centrum

Amsterdam chce presťahovať legendárnu "štvrť červených svetiel". Presunúť by sa mala do nového obrovského erotického centra.

Ilustračný obrázok k článku Známy Red Light District sa bude sťahovať! Amsterdam vybuduje nové EROTICKÉ centrum
Zdroj: Unsplash.com

Vedenie holandskej metropoly Amsterdam predstavilo lokalitu na juhu mesta, kam by sa mal presunúť známy Red Light District, teda štvrť, kde sa legálne prevádzkuje prostitúcia. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Nové erotické centrum

V rámci kontroverzne prijímaného plánu amsterdamskej radnice sa má „štvrť červených svetiel“ premiestniť z historického centra do nového „erotického centra“, ktoré sa má vybudovať v južnej časti mesta.

Primátorka Amsterdamu Femke Halsemová chce týmto spôsobom zbaviť Amsterdam nálepky „mesta hriechu“ a zároveň znížiť počet turistov a obmedziť drobnú kriminalitu v centre metropoly.

„(Mesto) považuje za najlepšiu vhodnú lokalitu na stavbu nového erotického centra ulicu Europaboulevard v južnej časti mesta,“ uviedla Halsemová. „Vybranú alternatívu začiatkom budúceho roka predostriem mestskej rade,“ dodala.

V prípade schválenia projektu by nové erotické centrum mohli otvoriť pre verejnosť o sedem rokov.

Halsemová dlhodobo vystupuje proti „štvrti červených svetiel“, ktorá v amsterdamskej mestskej časti De Wallen existuje už niekoľko stáročí. Štvrť je známa výkladmi lemovanými červenými neónovými svetlami a prostitútkami čakajúcimi na zákazníkov.

Až sto miestností

Ulica Europaboulevard na okraji hlavnej obchodnej štvrti Amsterdamu bola jedným z troch zvažovaných miest na výstavbu erotického centra, v ktorom by mali mať sexuálne pracovníčky k dispozícii približne 100 miestností.

Iniciatíva však vyvolala širokú vlnu odporu u miestnych obyvateľov, u prostitútok samotných, ale aj u Európskej liekovej agentúry (EMA), v blízkosti ktorej by malo byť centrum situované. Vedenie agentúry sa obáva, že by existencia takéhoto objektu mohla ohroziť bezpečnosť jej zamestnancov, ktorí zvyknú pracovať v kanceláriách aj vo večerných hodinách.

Petície proti primátorkinmu plánu podpísali už desaťtisíce ľudí. Kritici namiesto toho požadujú posilnenie bezpečnostných opatrení a policajných hliadok priamo v De Wallene, a to obzvlášť v nočných hodinách.

Amsterdamská radnica sa okrem toho snaží odradiť od návštevy mesta tých návštevníkov, ktorí tam prichádzajú len za večierkami a alkoholom. Namiesto toho sa usiluje prilákať turistov zaujímajúcich sa o umenie a kultúru.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TikTok.com/kelvincrucey
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM