Zo zahraničia

Znepokojivé slová Bidena: USA vyzvali svojich občanov, aby OKAMŽITE opustili Ukrajinu

Prezident Spojených štátov Joe Biden odporučil vo štvrtok všetkým americkým občanom, ktorí sa nachádzajú na Ukrajine, aby stadiaľ vzhľadom na hrozbu útoku zo strany Ruska ihneď odcestovali.

Ilustračný obrázok k článku Znepokojivé slová Bidena: USA vyzvali svojich občanov, aby OKAMŽITE opustili Ukrajinu
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Na odchod z Ukrajiny vyzvalo i americké ministerstvo zahraničných vecí.

Môže sa to rýchlo zvrtnúť

„Americkí občania by mali odísť okamžite,“ uviedol Biden v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News. „Nie je to tak, že by sme mali dočinenia s teroristickou organizáciou. Máme dočinenia s jednou z najväčších armád na svete,“ povedal narážajúc na koncentráciu tisícok ruských vojakov na hraniciach Ukrajiny.

„Je to veľmi odlišná situácia a veci sa môžu rýchlo zvrtnúť,“ poznamenal šéf Bieleho domu.

Na otázku moderátora Lestera Holta, čo by ho podnietilo k vyslaniu vojakov na záchranu Američanov utekajúcich z Ukrajiny, Biden odpovedal odmietavo s tým, že ak by na seba Američania a Rusi začali strieľať, znamenalo by to svetovú vojnu.

Biden konštatoval, že ak by ruský prezident Vladimir Putin nemal dosť rozumu a vstúpil by na Ukrajinu, na druhej strane by mal podľa neho dostatok rozumu na to, aby neurobil nič, čo by negatívne zasiahlo občanov USA.

Evakuácia nebude možná

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok apelovalo na Američanov, aby na Ukrajinu necestovali, a ak sa tam nachádzajú, aby ihneď odišli.

Okrem hrozby zo strany Ruska argumentovalo i pandemickou situáciou. Upozornilo tiež, že Spojené štáty „nebudú vedieť evakuovať amerických občanov v prípade ruskej vojenskej operácie kdekoľvek na Ukrajine“.

Rezort diplomacie varoval, že „vážne zasiahnuté“ by boli v takejto situácii bežné konzulárne služby, vrátane pomoci ľuďom, ktorí sa usilujú dostať sa z krajiny.

Spojené státy už na konci januára nariadili rodinám zamestnancov amerického veľvyslanectva na Ukrajine, aby krajinu opustili pre hroziacu ruskú inváziu.

Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Súvisiace články

Situácia na Ukrajine je vážna
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM