Zo zahraničia

Rusi UPODOZRIEVAJÚ Ukrajinu: Na hranici majú takmer všetky bojaschopné jednotky!

Riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) Sergej Naryškin tvrdí, že Ukrajina sa aktívne pripravuje na vojnu, pričom na hraniciach s Donbasom sú sústredené "takmer všetky bojaschopné jednotky".

Ilustračný obrázok k článku Rusi UPODOZRIEVAJÚ Ukrajinu: Na hranici majú takmer všetky bojaschopné jednotky!
Zdroj: TASR/AP

V rozhovore pre denník Moskovskij komsomolec Naryškin pripomenul, že súčasne „dochádza k masívnemu presunu stoviek ton vojenskej techniky a munície z amerických základní v Európe, z Británie a Kanady“.

„Kontingent poradcov a inštruktorov zo špeciálnych síl NATO rastie. Objavujú sa dokonca informácie o výskyte mnohonárodných oddielov džihádistických militantov,“ tvrdil v rozhovore Naryškin.

Informoval, že podľa zistení SVR ukrajinská tajná služba SBU a ukrajinská armáda chystajú na demarkačnej línii v Donbase provokácie, ktoré majú byť zdokumentované podobne ako akcie „falošných bielych prílb v Sýrii“.

Čo sú Biele prilby?

Biele prilby, oficiálne Sýrska civilná obrana (SCD), vznikli v roku 2013 a podieľali sa na záchranných operáciách v povstaleckých zónach a pomáhali ľuďom zraneným pri útokoch. Rusko však nepovažovalo členov tejto skupiny za záchranárov a viackrát ich obvinilo z napojenia na povstalcov proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Naryškin, podobne ako viacerí vrcholní predstavitelia Ruska, opäť deklaroval, že obvinenia, že Rusko má v pláne agresiu proti Ukrajine, sú neopodstatnené. „Žiadne plány na inváziu neboli a ani nie sú,“ zdôraznil.

Naryškin sa domnieva, že ukrajinské vedenie je „do vojenského dobrodružstva aktívne tlačené“.

Vojnu vraj nechcú

Pripomenul, že národy Ukrajiny a Ruska „nemajú záujem na tom, aby sa rozhoreli plamene vojny. Dôsledky pre každý nich budú v každom prípade vážne“.

O posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou zase vo štvrtok telefonicky hovorili generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Stoltenberg vo svojom tvíte ubezpečil, že NATO bude Ukrajine aj naďalej poskytovať politickú a praktickú podporu, a znovu vyzval Rusko, aby „deeskalovalo (napätie) a vydalo sa na cestu dialógu s cieľom nájsť nenásilné riešenie“.

Šéf NATO vo štvrtok v Bruseli prijal britského premiéra Borisa Johnsona, ktorému sa „poďakoval za kľúčové príspevky“ jeho krajiny pre NATO, „vrátane posilnenia nášho východného krídla“. Diskutovali aj o koncentrácii ruských jednotiek na hranici s Ukrajinou a v jej okolí. Vo svojom tvíte Stoltenberg ubezpečil, že „sme odhodlaní ísť vpred po ceste diplomacie“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM