Šport

ZOH2018-Biatlon: V šprinte zlatá Dahlmeierová, 13. Kuzminová

Kuzminová celkovo zabehla najrýchlejší čas zo všetkých, no tri trestné okruhy, hlavne vplyvom silného vetra, ju pripravili o piedestál.

Ilustračný obrázok k článku ZOH2018-Biatlon: V šprinte zlatá Dahlmeierová, 13. Kuzminová
Zdroj: TASR

Zlato na ZOH v Pjongčangu si v šprinte biatlonistiek vybojovala Nemka Laura Dahlmeierová, striebro Nórka Marte Olsbuová (+24,2) a bronz Češka Veronika Vítková (+25,8).

Kuzminovej nevyšla streľba

Na 11. mieste skončila na 7,5 km trati slovenská biatlonistka Paulína Fialková, obhajkyňa zlata Anastasia Kuzminová obsadila 13. priečku (+53,9). Do stíhacích pretekov už nepostúpili ďalšie z kvarteta Sloveniek 74. Ivona Fialková (+3:42,4) a 83. Terézia Poliaková (+4:26,0).

V parku Alpensia sa veľká pozornosť pod umelým osvetlením sústredila na Kuzminovú, zlatú na predchádzajúcich dvoch olympiádach.

Aj doterajšie výsledky v sezóne a prvé miesto v hodnotení šprintu vo Svetovom pohári nasvedčovali, že patrila medzi najväčšie favoritky. Na štart vybehla s číslom 25, ďalšie Slovenky medzi 87 štartujúcimi až v druhej polovici, P. Fialková s číslom 55, I. Fialková so 66 a Poliaková so 79.

Kuzminovej (strelecká bilancia 2–1) úvodná streľba ležmo nevyšla s chybami na prvom a štvrtom terči, no keďže jej najväčšie súperky tiež krúžili navyše, neustále si udržiavala šancu na popredné umiestenie. Bežala výborne, len bolo treba pridať bezchybnú streľbu v stoji. Smoliarsky však netrafila úplne posledný terč a už jej nič nezostávalo, len sa úplne oddať finišu v záverečnom 2,5 km okruhu. Celkovo zabehla najrýchlejší čas zo všetkých, no dovedna tri trestné okruhy, hlavne vplyvom silného vetra, ju pripravili o piedestál.

Fialková tesne za TOP10

Paulína Fialková (1–0) nevybielila štvrtý ležkový terč a udržiavala si možnosť skončiť v top desiatke. Stojku zvládla bravúrne, na medzičase bola v celkovom súčte šiesta, +22,5 sekundy za Dahlmeierovou, a rozbehla sa v ústrety mimoriadnemu umiesteniu. Aj keď ju v dejisku trápili hlasivky a zápal dýchacích ciest, vo finiši ešte zabojovala a skončila na svojej druhej olympiáde 11-ta. Z top desiatky ju vytlačila až v úplnom závere prekvapujúco neznáma Švajčiarka Cadurischová.

Jej mladšia sestra Ivona (2–3) ‚ležku‘ nezvládla, veľmi dlho mierila a netrafila druhý a piaty terč, v stoji zažila pohromu na 3., 4. a 5. terči. Terézia Poliaková (1–4) s chybou na piatom ležkovom terči si všetko pokazila v ‚stojke‘ so štyrmi omylmi.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM