Webnoviny - Svet

Zomrel huslista Josef Suk, Dvořákov pravnuk

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – V noci zo stredy na štvrtok zomrel 81-ročný český husľový virtuóz Josef Suk mladší. Pravnuk skladateľa Antonína Dvořáka a vnuk skladateľa Josefa Suka zomrel v nemocnici v Prahe po dlhej a ťažkej chorobe. Pre agentúru Mediafax to dnes potvrdila Ludmila Vybíralová, riaditeľka Sukovho komorného orchestra. „Ešte v sobotu som sa s ním rozprávala,“ povedala Vybíralová.

Potomok jedného z najvýznamnejších svetových skladateľov Antonína Dvořáka patril medzi českú husľovú elitu. V posledných rokoch svojho života však už nevystupoval, koncertnú kariéru ukončil v roku 2002. V tom istom roku ho ocenili francúzskym štátnym vyznamenaním Rád čestnej légie. Josef Suk začal v roku 1945 študovať na konzervatóriu v Prahe, pričom už počas štúdia reprezentoval mladú generáciu českých huslistov v Paríži a Bruseli. Od roku 1961 pôsobil ako sólista Českej filharmónie, s ktorou absolvoval veľké množstvo vystúpení.

Založil Sukov komorný orchester, ktorý viedol ho od jeho vzniku v roku 1974 až do roku 2000. Od konca 70. do polovice 80. rokov sa venoval aj pedagogickej činnosti na vysokej hudobnej škole vo Viedni. Spolupracoval s najlepšími svetovými orchestrami, dirigentmi a interpretmi. Nahral s nimi veľa gramofónových platní a CD a za svoje nahrávky dostal mnoho významných cien.

V Paríži ho za interpretáciu Debussyho a Janáčkových sonát vyznamenali popredným francúzskym ocenením Grand Prix du disque. Pre jeho hru bol charakteristický plný a sýty tón, dokonalá intonácia a svojrázny interpretačný štýl.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM