Aktualizované han Politika

Zomrel prokurátor, ktorý obžaloval Lexu: Malo to vplyv na jeho zdravie?

Vo veku 68 rokov zomrel bývalý prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Serbin.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel prokurátor, ktorý obžaloval Lexu: Malo to vplyv na jeho zdravie?
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Dozoroval kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a podával obžalobu na exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu. TASR to potvrdila bývalá prokurátorka a advokátka Eva Mišíková. Na úmrtie upozornila televízia Joj.

„Myslím si, že tie kauzy okolo exriaditeľa SIS Ivana Lexu a tlak, ktorý bol na neho vyvíjaný, mali vplyv na jeho zdravotný stav a psychické napätie. Teda mali vplyv na to, že nás nie v takom pokročilom veku opustil,“ povedala pre TASR Mišíková.

„Jeho smrťou sa končí jedno z dôležitých období Slovenska, na ktoré však Slováci nemôžu byť hrdí,“ zdôraznil pre TASR bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Z únosu obžaloval Serbin 13 ľudí vrátane bývalého šéfa SIS Lexu. Až po zrušení amnestií Vladimíra Mečiara v roku 2017 sa obžalobou začal zaoberať Okresný súd Bratislava II.

Serbina od podania obžaloby 24 hodín denne museli strážiť ozbrojení policajti, pripomenula televízia Joj. Tlak na jeho osobu sa odrazil aj na jeho psychike a v roku 2003 skončil na psychiatrii. Neskôr odišiel do invalidného dôchodku.

Aktualizované 13:08 Generálna prokuratúra (GP) vyjadrila rodine zosnulého sústrasť. „Vedenie GP SR vyslovuje ľútosť nad úmrtím bývalého kolegu Michala Serbina a celej rodine vyslovuje úprimnú sústrasť,“ uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM