Správy Regióny

Zosuv na hradnom kopci v Nitre: Sanácia bude trvať vyše pol roka

Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZsVS) zabezpečí odtrhnutú časť cesty na hradnom kopci v Nitre a dá vypracovať hydrogeologický prieskum. Prasknuté potrubie, ktoré spôsobilo nehodu, v dôsledku ktorej sa svah na hradnom kopci zosunul, zostane natrvalo odstavené.

Ilustračný obrázok k článku Zosuv na hradnom kopci v Nitre: Sanácia bude trvať vyše pol roka
5
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Nitra

Na ďalšom postupe riešenia situácie sa dohodli zástupcovia ZsVS, biskupského úradu, krajského pamiatkového úradu a mesta Nitra. Prvotné zabezpečenie miesta nehody vykonalo mesto v deň zosunu.

„Dohodli sme sa na ďalších konkrétnych úlohách, ktoré budú najmä v réžii Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

K erózii došlo uprostred minulého týždňa na konci Samovej ulice, odkiaľ sa pôda zosunula smerom na Podzámsku ulicu. „Prúd vody vymyl na parcele číslo 56/1 val zeminy a tá sa zosunula do dvorov domov na Podzámskej ulici,“ uviedol hovorca Biskupského úradu Nitra Miroslav Lyko. Mesto v súčasnosti lokalitu pravidelne monitoruje prostredníctvom hliadok mestskej polície. Stavebný úrad na zaistenie bezpečnosti vydal na územie hradného kopca stavebnú uzáveru. Na mieste nehody pribudli zátarasy.

ZsVS sa zaviazala, že v priebehu jedného mesiaca vykoná dočasné zabezpečenie odtrhnutej časti cesty na Samovej ulici. „Dáme vypracovať hydrogeologický prieskum na území dotknutom poruchou vodovodného potrubia a následne pristúpime k odpratávaniu priestorov,“ povedala riaditeľka odštepného závodu ZsVS Nitra Margita Kršáková. Podľa jej slov samotné odpratávanie spadnutej zeminy potrvá nejaký čas, pretože musí najprv vyschnúť, aby sa predišlo prípadnému ďalšiemu uvoľneniu pôdy. „Len čo dostaneme od statika zelenú, môže prísť k spevneniu svahu a odpratávaniu,“ doplnila Kršáková.

Podľa statika Alojza Bojdu budú miesto zabezpečovať vankúšovou metódou, čiže miesto sa zasype zeminou a prekryje fóliou. V prvej fáze sa zabezpečí a dá do pôvodného stavu miesto zosuvu. Následne sa pristúpi k prieskumu širšieho okolia a určia sa prípadné ďalšie rizikové plochy. Táto druhá fáza by mala trvať približne pol roka.

Pod Nitrianskym hradom sa odtrhol kus zeme: Trhlina bola dlhá 6 metrov
5
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM