MI Zo Slovenska

Zúfalá samospráva kričí: Testovanie padlo na nás! Ako to máme zvládnuť?

Plošné testovanie na Covid-19 čoraz viac pripomína „Hurá systém“. Mestá a obce a majú doslova za pár dní zohnať tisíce dobrovoľníkov, no chýbajú im presné informácie a pokyny.

Ilustračný obrázok k článku Zúfalá samospráva kričí: Testovanie padlo na nás! Ako to máme zvládnuť?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bombastický plán na plošné pretestovanie celého obyvateľstva Slovenska mala najprv kompletne zabezpečiť armáda. Zrazu sa ukazuje, že vojaci veľkú časť bremena hodili na samosprávy, ktoré majú obratom zohnať tisíce ľudí i materiálne vybavenie odberových miest. Starostovia a primátori len neveriacky krútia hlavou.

Armáda civilov

Koaličný poslanec a primátor Hlohovca Miroslav Kollár už tradične nemá problém kritizovať aj kroky vlastnej vlády, ak je na to dôvod. Ozval sa aj tentokrát.

„Prestaňme sa už hrať na vojakov. Samosprávy majú zabezpečiť v podstate obratom 30-tisíc ľudí. Nevieme na aké úkony, do akých podmienok,“ napísal na Facebooku.

Zároveň sa prihlásil k mimoriadne ostrému vyjadreniu svojho kolegu zo samosprávy v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Ivan Lučanič to povedal bez okolkov: „Ak si vláda myslí, že organizáciu tak obrovskej operácie môže v priebehu pár dni hodiť na samosprávy, tak sa trochu pomýlila,“ uviedol Lučanič na Facebooku.

Namieta, že podstatnú časť plošného testovania majú namiesto armády zastrešiť mestské časti. Nikto z vlády sa neunúval ich o tom vopred aspoň informovať, pretože plánovanie tejto operácie bolo prísne utajené, ako to už premiér Matovič má v obľube.

600 ľudí za tri dni

V Petržalke je sto okrskových miestností a pretestovať by sa malo asi 108-tisíc ľudí. Lučanič zverejnil oficiálny dokument, v ktorom ich armáda žiada o poskytnutie troch administratívnych pracovníkov a troch dobrovoľníkov na každé odberové miesto.

„Za necelé tri dni máme zohnať cca 600 ľudí a pritom im nevieme povedať, na aký čas tam budú, ako budú chránení, za koľko tam budú, či sa majú striedať, skrátka nevieme im povedať základné informácie!“

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger hovorí, že podmienky sú naozaj šibeničné a štát obciam stále nedal dostatok informácií. Niektoré predstavy armádneho velenia považuje za nereálne.

„V pondelok mi náčelník generálneho štábu povedal, že oni počítajú s dvomi minútami na otestovanie jedného človeka. Ale to určite nebude stačiť,“ povedal pre Dnes24 B. Tréger.

Vysvetľuje, že na jedného človeka bude treba v priemere päť až desať minút, a aj to môže byť málo. „Pretože tam budú prestoje, nie každý príde načas, civili nefungujú na rozkaz.“

Zbrklé rozhodnutia

Stále nie je jasné, ako sa budú pracovníci na odberovom mieste striedať, aké budú mať hygienické pauzy, aká vlastne bude celá organizácia práce. Hľadať za takýchto nejasných podmienok dobrovoľníkov je naozaj ťažké.

Podľa Trégera by bolo zmysluplnejšie plošne pretestovať len ohniská nákazy. „Teraz naženieme ľudí na kopu bez toho, aby sme vedeli, kto je rizikový a kto nie. Nie som síce hygienik, ale logika veci mi vraví, že takáto operácia by mala byť cielená na problematické oblasti.“

Napriek tomu je samospráva odhodlaná vláde pomôcť a urobiť, čo bude v jej silách. Ivan Lučanič dodáva, že má rešpekt pred pandémiou i opatreniami.

„Ale neviem mať rešpekt pred hlúpymi a zbrklými rozhodnutiami. Ak táto operácia nebude úspešná, nebude to chyba nikoho iného, len toho, kto to potreboval tak dobre utajiť…“

Igor Matovič na utorkovej tlačovej konferencii nechcel reagovať na výhrady samospráv. Uviedol, že velenie celej operácie má na starosti armáda a treba sa obrátiť na ňu. Ministerstvo obrany na zaslané otázky redakcie Dnes24 zatiaľ nereagovalo.

Minister obrany Jaroslav Naď však bol na tlačovej konferencii v stredu optimista: „Som nadšený, ako zatiaľ reagujú zdravotníci, ktorí sa hlásia v tisícoch, rovnako tak sa vo veľkom počte hlásia civilní dobrovoľníci. Ak sa starostovia boja, že nezabezpečia počty pracovníkov, tak sa môžu upokojiť.“

Ilustračný obrázok

Od začiatku tejto pandémie som nebol ani raz kritický voči vláde. Ani tej minulej, ani terajšej. Hoci som si viackrát...

Posted by Ivan Lucanic on Monday, October 19, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM