Zo zahraničia

ZVERSTVÁ Rusov pokračujú: Raketou zničili pôrodnicu, pri útoku zahynul novorodenec

Život novorodenca si vyžiadal nočný útok ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, informovali v stredu ukrajinskí záchranári.

Ilustračný obrázok k článku ZVERSTVÁ Rusov pokračujú: Raketou zničili pôrodnicu, pri útoku zahynul novorodenec
Zdroj: TASR/AP

TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. „V noci na 23. novembra v meste Viľňansk v Záporožskej oblasti bola pri raketovom útoku na miestnu nemocnicu zničená dvojpodlažná budova pôrodnice,“ uviedli záchranári na sociálnej sieti s tým, že o „život prišlo bábätko narodené v roku 2022“.

Zabili tisíce detí

Útok i obeť potvrdil aj gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. „Naše srdcia sú naplnené smútkom – dieťa, ktoré práve prišlo na svet, bolo zabité,“ napísal na platforme Telegram.

Záporožská oblasť patrí k ukrajinským regiónom, ktoré Moskva anektovala v septembrových „referendách“. Cieľom ruských raketových útokov boli aj susedné oblasti Donecká a Dnepropetrovská. V Doneckej oblasti zahynul jeden človek a osem utrpelo zranenia.

Od začiatku ruskej invázie pred deviatimi mesiacmi prišlo podľa Organizácie Spojených národov na Ukrajine o život viac než 6500 civilistov vrátane 400 detí. Podľa odhadov OSN i Kyjeva je však skutočný počet obetí výrazne vyšší.

Teror a vraždenie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo „teror a vraždenie,“ za ktoré sa bude musieť zodpovedať. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nepriateľ sa opäť rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nedokázal dosiahnuť za deväť mesiacov (bojov na Ukrajine) a čo ani nebude môcť dosiahnuť,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach.

„Namiesto toho sa bude len zodpovedať za všetko zlo, ktoré priniesol do našej krajiny,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM