Regióny

10 rokov od desivého požiaru na hrade Krásna Hôrka: Čo sa odvtedy udialo?

Presne pred desiatimi rokmi, 10. marca 2012, boli hasiči privolaný k jednému z najkrajších slovenských hradov, do Krásnej Hôrky.

Ilustračný obrázok k článku 10 rokov od desivého požiaru na hrade Krásna Hôrka: Čo sa odvtedy udialo?
16
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Hasiči dostali hlásenie o udalosti 10. marca 2012 po pol druhej hodine popoludní. „Na miesto prišla prvá jednotka do desiatich minút. Naskytol sa im pohľad na horiace strechy hradu a požiar suchej trávy na priľahlom kopci,“ spomínajú hasiči na neslávne známy deň.

2012: Zrútenie strechy

Po chvíli došlo k zrúteniu časti strešnej konštrukcie dolného a stredného hradu, pri ktorom sa poškodilo hadicové vedenie zasahujúcich hasičov. „Oheň sa cez okná ďalej šíril do stredného hradu, začalo sa s evakuáciou historických exponátov na bezpečné miesta. Necelé dve hodiny po ohlásení udalosti sa hasičom požiar podarilo lokalizovať, zďaleka však nemali vyhraté,“ spomínajú ďalej.

Situáciu v nasledujúcich hodinách komplikoval nárazový vietor, ktorý víril tlejúce zvyšky požiaru a hrozilo ďalšie vzplanutie suchej trávy a lesa na hradnom kopci.

150 hasičov v teréne

Dráma pokračovala aj na druhý deň od vypuknutia požiaru, kedy došlo k zrúteniu niekoľkých múrov hradu, hasiči pristúpili tiež k haseniu zamurovaných drevených trámov. „Úplná likvidácia bola vyhlásená až na tretí deň od vypuknutia požiaru pred treťou hodinou popoludní. Pri zdolávaní požiaru sa podieľalo 150 profesionál­nych, dobrovoľných a závodných hasičov s 20 cisternovými vozidlami. Priama škoda sa vyšplhala na viac ako 8 miliónov eur,“ dodávajú.

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka potvrdil, že z Krásnej Hôrky sa podarilo zachrániť 90 percent zbierok.

Mohlo by vás zaujímať:

20. októbra – Na hrade Krásna Hôrka sa oficiálne začala rekonštrukcia objektov, ktoré poškodil požiar.

2013

12. júna – Generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka vyhlásil, že rok 2014 by mal byť rokom sprístupnenia obnoveného hradu Krásna Hôrka.

2014

25. februára – Obnova hradu Krásna Hôrka vstúpila do ďalšej fázy. Ministerstvo kultúry vyhlásilo verejné obstarávanie na druhú fázu komplexnej rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky.

2015

10. marca – Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Viktora Jasaňa k otvoreniu zrekonštruovaného hradu Krásna Hôrka by mohlo dôjsť v roku 2018.

13. septembra – Slávnostný sprievod vyviezol na hrad Krásna Hôrka tri nové posvätené zvony. V hradnej kaplnke nahradili staré, ktoré zničil požiar.

2016

10. marca – Pri prácach na obnove hradu Krásna Hôrka preinvestovalo Slovenské národné múzeum doposiaľ viac ako 4,5 milióna eur.

17. marca – SNM podpísalo zmluvu s víťazom výberového konania Ministerstva kultúry SR na projekt komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka, s architektom Petrom Kucharovičom.

2017

3. októbra – Revitalizáciu hradu Krásna Hôrka bude jej investor Slovenské národné múzeum realizovať podľa novej architektonickej štúdie. Dôvodom je nespokojnosť s pôvodnou štúdiou revitalizácie hradu, ktorú vypracoval architekt Peter Kucharovič.

2019

3. júla – Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023. Predpokladá to návrh na finančné zabezpečenie komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky, ktorý schválila vláda.

2020

6. apríla – Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.

7. mája – Termín dokončenia rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka nie je možné jednoznačne stanoviť. Priznala to ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) po rokovaní vlády. Ku koncu roka 2022 bolo naplánované dokončenie rekonštrukcie dolného a stredného hradu, do roku 2023 mal byť hotový aj horný hrad.

2021

7. decembra – Na hrade Krásna Hôrka sa začala demontáž vežového žeriava, ktorý sa používal pri obnove hradu po ničivom požiari v roku 2012.

OBRAZOM: Na hrade Krásna Hôrka sa začína s demontážou žeriava
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM