han Magazín

Pekelné HORÚČAVY naplno udrú po celom Slovensko! Na týchto miestach môže byť až +40 °C

Horúčavy potrápia Slovensko aj počas štvrtka (21. 7.). Na väčšine západného Slovenska a v niektorých južných okresoch stredného Slovenska sa môže teplota vyšplhať na 38 až 39 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Pekelné HORÚČAVY naplno udrú po celom Slovensko! Na týchto miestach môže byť až +40 °C
Zdroj: www.pixabay.com , Milan Hanzel/Dnes24.sk

S vysokými teplotami však treba počítať na celom území krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Platia výstrahy

Výstrahy tretieho stupňa boli vydané pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, pre väčšinu územia Banskobystrického kraja a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Teploty môžu podľa meteorológov vystúpiť na 38, prípadne 39 stupňov Celzia.

Pre východné Slovensko a tiež niektoré okresy západného a stredného Slovenska platia výstrahy druhého stupňa. Vzduch sa tam môže zohriať na 35 až 37 stupňov Celzia.

V niektorých severnejších okresoch by teplota mohla vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. Pre dané územie platia výstrahy prvého stupňa.

„Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomína SHMÚ.

Podľa imeteo.sk

O pekelnom teple informuje aj portál o počasí imeteo.sk. „Vo štvrtok bude naďalej k nám prúdiť tropický vzduch a teploty v tento deň vystúpia ešte vyššie. Najteplejšie bude na Gemeri, kde sa teploty vyšplhajú na hodnotu +38 °C. Na západe sa budú teploty pohybovať okolo +36 °C a na východe okolo +33 °C. Štvrtok by mal byť najteplejším dňom tohto týždňa,“ uvádza imeteo.sk.

Ochladí sa?

„Po pekelne horúcom štvrtku nás však nečaká žiadne výrazné ochladenie. Aj keď teploty budú o niečo nižšie oproti štvrtku, stále budú veľmi vysoké. Na západe a juhu Slovenska vystúpia do +35 °C a na severe bude o niečo príjemnejšie s teplotami okolo +26 °C,“ píše sa na webe imeteo.sk.

Čo sa týka víkendu, aj ten bude poriadne horúci. „Aj víkend bude horúci, pričom východ Slovenska bude o niečo teplejší ako západ. Teploty vystúpia do +36 °C a nedeľa bude takisto horúca s teplotami do +34 °C,“ uzavreli na stránke počasí.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM