han Magazín

Čaputová by sa nestratila ani ako PEKÁRKA! Takto jej to išlo v kuchyni s BUCHTAMI, FOTO

Slovenská prezidentka má cez leto poriadne nabitý program. Počas víkendu absolvovala náročnú túru a potom strávila dva dni na Gemeri.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová by sa nestratila ani ako PEKÁRKA! Takto jej to išlo v kuchyni s BUCHTAMI, FOTO
27
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová , TASR/Lukáš Mužla

V sobotu sa hlava štátu vydala na poriadne náročnú trasu.

Písali sme o tom ČLÁNOK, tu ho nájdete.

„26 km v nohách našimi krásnymi horami za jeden deň, únava, ale skvelý pocit. Pridala som sa v záverečný deň Memoriálu Stopami ukrývaných detí 2022, ktorý organizuje združenie Post Bellum,“ uviedla Čaputová na Facebooku.

Program na Gemeri

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zavŕšila dvojdňovú návštevu Gemera v Revúcej, kde sa zaujímala o aktuálne problémy ľudí z regiónu a stretla sa aj členmi občianskeho združenia (OZ), ktoré pomáha vzdelávať deti z marginalizovaných komunít. Pracovný program ukončila v obci Muráň prechádzkou v Národnom parku (NP) Muránska planina.

V Revúcej sa prezidentka stretla s predstaviteľmi samosprávy i so zástupcami spoločenských organizácií a inštitúcii mesta. Navštívila tiež Múzeum Prvého slovenského gymnázia.

„Predmetom rozhovoru boli rôzne výzvy, ktorým samospráva čelí. Veľmi rezonovala otázka stratifikácie nemocníc a ohrozenie fungovania nemocnice v Revúcej,“ priblížila Čaputová.

Pripomenula, že Revúca získala titul Mesto kultúry, vďaka čomu pre verejnosť mesto pripravilo množstvo zaujímavých projektov.

Revúca aj Muráň

Prezidentka sa v Revúcej stretla aj s členkami OZ Cesta von a účastníčkami programu Omama, ktoré pomáhajú vzdelávať najmenšie deti z marginalizovaných komunít.

„Poskytujú absolútne unikátne služby možno aj vo svetovom meradle. Tento projekt je vzácny v tom, že zamestnáva ako učiteľky rómske ženy z osád, takže aj ony získavajú kvalifikáciu a prácu,“ skonštatovala Čaputová s tým, že osud jednotlivca je do veľkej miery definovaný práve prvými rokmi života.

V Muráni navštívila obecný podnik, ktorý pred niekoľkými rokmi v regióne obnovil výrobu tradičných muránskych buchiet. Ďalšie kroky hlavy štátu smerovali do NP Muránska planina, kde sa pri stretnutí s predstaviteľmi Správy NP Muránska planina zaujímala o zonáciu chráneného územia.

„Tento región má smerovať ďaleko k vyššej miere ochrany a zároveň poskytovať turisticky atraktívne miesta. Turizmus je veľmi dôležitý z hľadiska perspektívy tohto regiónu a zo všetkých strán počúvam, že záujem o Gemer a Muránsku planinu stúpa,“ dodala Čaputová.

Príprava buchiet

Obec Muráň je preslávená výrobou jedinečných buchiet. Tie môžu mať rôzne plnky. Orechovú, vanilkovú, višňovo-makovú, čokoládovú… Čaputová prijala ponuku v muránskej kuchyni, kde tieto maškrty „prichádzajú na svet“.

Zo začiatku mala prezidentka s formovaním buchiet problém, ale po vysvetlení tamojšej pracovníčky sa do toho dostala. za svoj výkon bola odmenená potleskom a následne aj buchtou.

Ďalšie aktuálne témy

Prezidentka Čaputová navštívila Gemer
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM