Cestovanie

Aerolinka už neváži iba kufre: Na váhu sa pred odletom postavia aj CESTUJÚCI

Jedna z leteckých spoločností sa rozhodla pre kuriózny krok. Počas najbližších mesiacov bude pred odletom vážiť aj pasažierov.

Ilustračný obrázok k článku Aerolinka už neváži iba kufre: Na váhu sa pred odletom postavia aj CESTUJÚCI
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Počas februára až mája bude letecká spoločnosť Finnair vážiť okrem batožiny aj cestujúcich. Informovala o tom na svojom webe.

Finnair sa takouto formou rozhodla získať údaje o priemernej hmotnosti jej klientov.

Váha sa nachádza pri odletovej bráne na letisku v Helsinkách. Získané údaje chce spoločnosť použiť pre „budúce výpočty rovnováhy lietadiel“.

Je to dobrovoľné

Pasažieri sa však nemusia obávať. Váženie je dobrovoľné, a tak ani nehrozia pokuty za prekročenie limitu, ako to poznáme v prípade batožiny. Navyše, údaje sa zaznamenávajú anonymne.

„Každé lietadlo má určenú maximálnu hmotnosť pre zaistenie bezpečného vzletu a túto hmotnosť nie je možné prekročiť. Váha zahŕňa hmotnosť samotného lietadla a hmotnosť paliva, odbavenej batožiny a nákladu, palubného stravovania, vodných nádrží a samozrejme zákazníkov,“ informovala spoločnosť.

Potrebujú nové údaje

Zatiaľ čo pri väčšine parametrov letecké spoločnosti poznajú presnú váhu, pri cestujúcich to neplatí. Finnair používa dáta zozbierané z vlastných meraní, no tie nemôžu byť staršie ako 5 rokov. Keďže naposledy podobné váženie vykonali v rokoch 2017 a 2018, údaje bolo potrebné aktualizovať.

„Údaje o vážení používame na priemerné výpočty potrebné pre bezpečnú prevádzku letov a zhromaždené údaje nie sú žiadnym spôsobom prepojené s osobnými údajmi zákazníka,“ povedal vedúci pozemných procesov v spoločnosti Finnair Satu Munnukka.

Cestujúcich sa tak pri vážení nepýtajú na meno alebo číslo rezervácie, zaznamenajú iba hmotnosť.

Údaje o priemernej hmotnosti doručia fínskej dopravnej a komunikačnej agentúre a budú použité pre výpočty vyváženia lietadiel v rokoch 2025 až 2030.

Ako informoval portál tn.cz, podobné prieskumy vykonávajú aj iné letecké spoločnosti a Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva. Podľa posledného merania z roku 2022 vyplynulo, že priemerný muž váži 82,2 kg a priemerná žena 67,5 kg.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/SkyQueen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM