Správy Zo zahraničia

Ak by Rusi vpadli do jeho sídla, bránil by sa až do konca: Viem STRIEĽAŤ, odkazuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by so svojimi najbližšími spolupracovníkmi bojoval až do konca, ak by Rusi vtrhli do jeho sídla v Kyjeve.

Ilustračný obrázok k článku Ak by Rusi vpadli do jeho sídla, bránil by sa až do konca: Viem STRIEĽAŤ, odkazuje Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

Zelenskyj sa k tejto téme vyjadril v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1, ktorý zverejnili v sobotu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Zmarený pokus

„Viem strieľať. Dokážete si predstaviť titulok: ‚Prezidenta Ukrajiny zajali Rusi?‘ To je potupa. Domnievam sa, že by to bola potupa,“ povedal Zelenskyj.

Jednotky ruskej tajnej služby sa podľa ukrajinských predstaviteľov v prvých dňoch po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) pokúsili preniknúť do Kyjeva. Boli však porazené a nepodarilo sa im dostať na Bankovú ulicu v centre hlavného mesta, kde sídla kancelárie ukrajinského prezidenta.

Ďalšie ruské jednotky zaútočili na predmestia ukrajinskej metropoly, neboli však schopné postupovať ďalej, píše Reuters. Ukrajinskí predstavitelia informovali tiež aj o niekoľkých neúspešných pokusoch o sabotáž v Kyjeve.

Vyzbrojený prezident

„Myslím si, že ak by vnikli dovnútra, do administratívy, už by sme tu neboli,“ povedal Zelenskyj, pričom podľa Reuters nebolo bezprostredne jasné, ktoré ruské jednotky má konkrétne na mysli.

„Nikto by nebol zajatý, pretože sme mali veľmi seriózne pripravenú obranu Bankovej ulice. Zostali by sme tam do posledného (muža),“ dodal ukrajinský prezident.

Na otázku, či pri sebe nosil strelnú zbraň a či trénoval jej použitie, odpovedal Zelenskyj kladne. Súčasne však odmietol názory, podľa ktorých by ju použil skôr na to, aby miesto prípadného zajatia radšej spáchal samovraždu.

„Nie, nie, nie. To nie je na to, aby som sa sám zastrelil. To je na opätovanie paľby, celkom určite,“ citovala ho agentúra Reuters.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM