Magazín

Ako odhadnúť NEBEZPEČNE vysoký cholesterol? Skontrolujte si okolie OČÍ

Vysoký cholesterol nie je len strašiakom, ale skutočnou hrozbou. Ako ho odhaliť? Skúste si prezrieť okolie očí.

Ilustračný obrázok k článku Ako odhadnúť NEBEZPEČNE vysoký cholesterol? Skontrolujte si okolie OČÍ
Zdroj: pixabay.com

Zvýšený cholesterol nebolí. No v kritickej bode spôsobuje množstvo komplikácií a dokonca môže privodiť smrť. Vysoká hladina cholesterolu v krvi, známa ako hyperlipidémia má veľký podiel na mozgovej príhode a srdcovom infarkte.

Hrčky

Ak chcete rýchlo skontrolovať, či máte vysokú hladinou cholesterolu, skúste si pozorne prezrieť oči a blízke okolie. „Príznakom vysokého cholesterolu môžu byť biele alebo žlté hrčky v blízkosti očných viečok alebo nosa,“ prezradila doktorka Rachel Wardová pre The Sun.

Hrčkovité útvary sú odborne známe ako xantelazmy. Vznikajú nadmerným ukladaním tukových látok. „Útvary môžu naznačovať, že máte vysoký cholesterol,“ doplnila lekárka.

Čo si ešte všímať?

Akú sú ďalšie príznaky vysokého cholesterolu? Zbystrite pozornosť, keď ste spozorovali na svojom tele rany, ktoré sa dlho hoja. Spozornieť treba aj vtedy, keď pociťujete pri odpočinku alebo pri chôdzi nepríjemnú bolesť nôh, vaše nohy ostávajú naraz bez ochlpenia alebo vám ubúda svalstvo.

Začnite žiť inak

Čo všetko spôsobuje vysokú hladinu cholesterolu? Často sú to nesprávne či nedostatočné stravovacie návyky, málo pohybu, určité lieky, genetika, stres či vek. Zraniteľnejšou skupinou sú fajčiari a alkoholici.

Doprajte si nový začiatok, začnite si servírovať potraviny bohaté na nenasýtené tuky a siahnite po mliečnych výrobkoch, rybách, vajciach, horkej čokoláde či napríklad po arašidovom masle.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM