TOS Lifestyle

Ako sa ZBAVIŤ púpavy z trávnika? Je aj efektívnejší spôsob, ako prácne trhanie!

Zbaviť sa púpavy z trávnika nemusí byť boj s veternými mlynmi. Ako na to?

Ilustračný obrázok k článku Ako sa ZBAVIŤ púpavy z trávnika? Je aj efektívnejší spôsob, ako prácne trhanie!
Zdroj: Dnes24.sk

Krásne žlté kvety mnohí milujú. Sú znakom toho, že po zimných mesiacoch konečne prišla jar. Navyše sa na zelenom trávnika parádne vynímajú.

Boj s veternými mlynmi

Nie všetci sú však z nich tak nadšení. Obzvlášť tí, ktorí sa starajú o svoj trávnik a záhradku. Pre niektorých predstavujú doslova nočnú moru. Po kosení sú takmer okamžite späť, rýchlo sa rozširujú a zaberajú aj miesto iným plodinám. Prácne ich trhať a bojovať s nimi je ako bojovať s veternými mlynmi.

Púpavám „ku šťastiu“ veľa netreba a darí sa im takmer všade. Ako sa ich čo najefektívnejšie zbaviť? Ak je ich ešte málo a máte pozemok dostatočne izolovaný, oplatí sa ich trhať, dôležité je však vytrhnúť púpavu s koreňom.

Šetrná a lacná metóda

Ak jedno alebo druhé neplatí, je tu jedna lacná a pre životné prostredie bezpečná metóda, na ktorú upozornil portál Onet.pl.

Účinný sprej si pripravíte len z dvoch ingrediencií, pričom jedna z nich je voda. Stačí rozpustiť 5 lyžíc sódy bikarbóny v jednom litri vody a dobre premiešať. Potom je najlepšie zmes naliať do rozprašovača a púpavy dostatočne postriekať. Na dosiahnutie očakávaného výsledku je potrebné proces zopakovať 2–4 krát.

Ešte predtým, než sa jej začnete zbavovať… Vedeli ste, že púpava je oveľa viac než len obyčajná burina? Ide o liečivú rastlinu s bohatou históriou a množstvom zaujímavých vlastností.

Na liečebné účely sa používala už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Je plná vitamínov a minerálov. 

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM