Správy Zo zahraničia

Ako udržať pandémiu pod kontrolou? Pomôcť by mohla vakcína vo forme nosného spreja

Čína a aj India už schválili inhalačné vakcíny proti koronavírusu. Novú formu privítala aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Ilustračný obrázok k článku Ako udržať pandémiu pod kontrolou? Pomôcť by mohla vakcína vo forme nosného spreja
Zdroj: www.pixabay.com

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vo forme sprejov do nosa by mohli pomôcť udržať pandémiu pod kontrolou.

V stredu to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Urobila tak po tom, čo inhalačné vakcíny domácej výroby schválili Čína aj India.

Chcú vidieť údaje

WHO novú formu vakcín proti koronavírusu privítala. Zdôraznila však, že chce vidieť aj všetky súvisiace údaje, aby tieto vakcíny následne mohla posúdiť a prípadne schváliť.

Čína v pondelok oznámila, že schválila prvú vakcínu proti covidu vo forme nosného spreja s názvom Convidecia Air, ktorú vyrába čínska spoločnosť CanSino.

Použitie inhalačnej vakcíny na núdzové použitie od firmy Bharat Biotech v utorok schválila aj India.

Prečítajte si tiež

Ukončí pandémiu?

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Mike Ryan uviedol, že inhalačné vakcíny vyvolali imunitnú reakciu v pľúcnej sliznici. Vysvetlil, že vakcína tak vytvára obrannú líniu v tých častiach tela, kadiaľ vírus vstupuje do organizmu. Zároveň uviedol, že kombinácia injekčných a inhalačných vakcín sa už úspešne využíva pri ochoreniach, ako napríklad detská mozgová obrna.

Podľa Ryana môžu byť tieto inovácie využité pri vývoji druhej a tretej generácie vakcín, ktoré by mohli „pomôcť ukončiť pandémiu koronavírusu a slúžiť v boji s inými respiračnými vírusmi v budúcnosti“.

Spoločnosti CanSino aj Bharat Biotech vyrábajú aj injekčné vakcíny proti covidu, ktoré schválila WHO. Mariangela Simaová, ktorá má vo WHO na starosti prístup k očkovacím látkam, uviedla, že ani jedna z firiem ešte oficiálne nepožiadala o schválenie nových inhalačných vakcín. Dodala však, že na podobných projektoch už pracujú aj iné farmaceutické spoločnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM