Aktualizované Eva Mikulová Magazín Cestovanie

Ako za komunistov? POKUTY a ZÁKAZ dovolenkovať vydesil cestovateľov i ústavného právnika

Zákaz zahraničných ciest za účelom rekreácie pobúril nielen slovenských cestovateľov, ale aj českých. Tí si takýto krok nedokážu predstaviť.

Ilustračný obrázok k článku Ako za komunistov? POKUTY a ZÁKAZ dovolenkovať vydesil cestovateľov i ústavného právnika
Zdroj: TASR/František Iván

Je toto vôbec možné? A čaká to i nás? Pýtajú sa nielen českí cestovatelia na diskusných fórach. Reagujú tak na absurdný zákaz cestovania do zahraničia za účelom rekreácie, ktorý v stredu 17. marca prijala slovenská vláda.

Tento zákaz by mal platiť počas núdzového stavu (od 20. marca do 28. apríla) alebo kým sa epidemiologická situácia nezlepší.

Pokuta aj tisíc eur

„Rozhodnutie zákazu vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie prijala vláda SR, na základe odporúčania pandemickej komisie. Opatrenie má platiť od prijatia predĺženia núdzového stavu, t. j. od soboty,“ uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Aktualizované 16:55: Policajný zbor bude od soboty (20. 3.) kontrolovať a preverovať účel vycestovania osôb do zahraničia. Kontroly sa budú vykonávať aj na letiskách. Informovala o tom Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

V prípade porušenia tohto obmedzenia môže byť uložená bloková pokuta na mieste až do výšky 1000 eur.

„Policajti budú kontroly vykonávať aj na letisku v Bratislave, Košiciach a Poprade, tiež na letiskách na celom území Slovenskej republiky, najmä pri letoch do obvyklých dovolenkových destilácií,“ upozornila Bárdyová.

Polícia preto cestujúcim, ktorí idú letecky do zahraničia z iného dôvodu, ako je dovolenka, odporúča prísť na letisko v dostatočnom časovom predstihu.

„Preverovanie účelu cesty do zahraničia môže spôsobiť zvýšenie čakacej doby vybavovacieho procesu,“ vysvetlila Bárdyová. Účel cesty je potrebné preukázať predložením hodnoverných dokladov.

Prirovnávajú Slovensko k fašizmu

Slovenský zákaz vystrašil aj českých cestovateľov. U nich je situácia s ochorením covid taktiež zlá, a preto sa obávajú, že ich vláda sa inšpiruje našou. „Už na Velikonoce to máme taky,“ zaznieva v debatách na sociálnych sieťach.

„Fašizmus slovenského štátu, kde nikdo neřeší Ustavní práva. Naprosto šílené,“ sú zhrození ďalší.

„Není to už porušování Listiny základních práv a svobod??? A nějak mi hlava nebere to, že z dovolené v zahraničí může někdo přivézt mutaci "chřipečky“, ale ze služební cesty v zahraničí ne… Jak vidím, tak tam bratia mají stejné nýmandy, jako u nás."

Ako za komunistov…

Radikálny zákaz dovoleniek v zahraničí, ktorý nemá žiaden štát v Európskej únii, snáď našim západným susedom nehrozí. To, že naša krajina zakazuje dovolenky kvôli obavám z nebezpečných mutácií ochorenia Covid-19, si všimlo už aj zahraničie.

Medzi prvými o tom informovala agentúra Reuters, ktorá uvádza, že toto obmedzenie je pokračovaním reštrikcií, pri ktorých ľudia nemôžu bez vážneho dôvodu opustiť svoje okresy.

Reuters taktiež dodáva, že predmetný zákaz vycestovania je chúlostivou a citlivou záležitosťou v krajinách ako Slovensko, so spomienkami na uzavreté hranice počas vlády komunistov.

Je zákaz v súlade s Ústavou?

Mnohým preto napadla otázka, či môže štát v rámci núdzovému stavu nariadiť až takto radikálne obmedzenie slobody pohybu.

„Takýto zákaz natvrdo, bez možnosti štátnej alebo súkromnej karantény, je podľa môjho názoru v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Neprešiel by tzv. testom proporcionality (vyváženosti, pozn. red.),“ uviedol pre Dnes24 expert na ústavné právo a člen predsedníctva mimoparlamentnej politickej strany Dobrá voľba Peter Kresák.

Testom proporcionality sa posudzuje, ktoré právo má v okolnostiach konkrétneho prípadu väčšiu váhu, a teda prednosť. Takéto opatrenie zo strany štátu má byť tiež až posledným krajným riešením, keď už nie je iná alternatíva. Obmedzenie práva alebo slobody má byť taktiež primerané a len v nevyhnutnej „zdravej“ miere.

Povolené ostáva cestovanie do zahraničia za prácou. Ako príklad uviedol zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger tiež možnosť, že má niekto v zahraničí nehnuteľnosť, ktorú potrebuje ísť opraviť.

V takomto prípade je povolené vycestovať. Zároveň však dodal, že je na zodpovednosti každého človeka, aby tam potom neostal na dva týždne dovolenkovať.

Časy minulého režimu?

Obmedzovať opustenie štátu je protiústavné. Tvrdí to predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský. Reagoval tak na rozhodnutie vlády zrušiť výnimku na cestu do zahraničia s cieľom rekreácie.

„Som presvedčený, že obmedzovať opustenie štátu je protiústavné. Štát môže obmedzovať len vstup na územie. Hoci aj susedného okresu. Ale nie opustenie územia,“ zdôraznil pre TASR.

Odvolal sa pritom na znenie ústavy, kde sa hovorí, že každý, kto sa oprávnene zdržiava na území SR, má právo toto územie slobodne opustiť.

„Navyše, s ostnatými hranicami, obmedzujúcimi občanov vnútri, máme svoje neblahé historické skúsenosti z čias minulého režimu,“ podotkol.

Širšie právomoci

Docent ústavného práva Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zdôraznil, že vláda má počas trvania núdzového stavu širšie právomoci obmedzovať základné ľudské práva a slobody.

Ak bude pri ich obmedzovaní zachovaná proporcionalita, môže vláda ústavne súladne zakázať občanom vycestovať do zahraničia.

Jedným z najdôležitejších dôvodov na obmedzenie cestovania do zahraničia je znížiť možnosť importu mutácie, ktorú by sme na Slovensku nezvládli. Už teraz sa ale ozývajú cestovné kancelárie, ktoré hovoria o protiústavnosti a zásahu práv do ich podnikania i o ešte väčšom kolapse cestoviek. Téme sa budeme venovať ďalej.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM